x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Explozie - Serie neagra in minerit

Explozie - Serie neagra in minerit

de Tiberiu Kiss    |    Monalise Hihn    |    09 Aug 2006   •   00:00
Explozie - Serie neagra in minerit

Dupa ce luni dupa-amiaza doi "lampasi" de la Mina de huila antracitoasa Baia Noua - Mehedinti au fost ingropati de vii, ieri s-a produs un alt accident in subteran, de data aceasta la Lupeni.

Trei mineri de la Exploatarea Miniera Lupeni au fost internati in spital ieri, dupa ce s-au intoxicat in subteran cu monoxid de carbon. Gheorghe Palamariu, Samoila Ciurar si Sotrean Cristian lucrau la o adancime de 300 de metri si au patruns intr-o zona in care exista o acumulare de monoxid de carbon. Conducerea EM Lupeni stia inca de luni de acea acumulare de monoxid de carbon, motiv pentru care in zona respectiva au fost trimisi salvatorii minieri. "Lampasii" lucrau intr-o zona aflata la intersectia cu galeria in care s-au inregistrat acumulari de metan. Ei nu purtau echipament de protectie si nici nu se cunoaste deocamdata de ce se aflau in zona.

PARERE. Seful Serviciului de Securitate si Sanatate in Munca, Ileana Bodea, a declarat: "Nu se stie de ce minerii se aflau in zona respectiva si daca i-a trimis cineva. Trebuie vazut de ce au intrat acolo, atat timp cat in galeria respectiva lucrau salvatorii minieri, care erau dotati cu echipamente adecvate. O echipa formata din inspectori de munca a inceput o ancheta pentru a afla imprejurarile care au determinat producerea incidentului si abia la finalizarea acesteia vom putea spune cu certitudine ce s-a intamplat".

Cei trei mineri, un sef de brigada, un sef de schimb si un vagonetar, sunt internati la Spitalul din Lupeni si se afla in afara oricarui pericol. In luna mai a acestui an, la EM Lupeni a avut loc un alt accident de munca, ce s-a soldat cu moartea unui miner. Acesta a fost surprins atunci de o viitura in subteran.

EXPLICATII
Conducerea CNH-SA Petrosani a emis ieri un comunicat prin care incearca sa explice motivele accidentului. "In data de 08.08.2006, in jurul orei 12:00, la EM Lupeni, in circuitul de aer viciat al Abatajului frontal Panoul 6, stratul 3 Blocul V, sectorul III, orizont 480, abataj in care exista un foc endogen si in care se lucra cu salvatori minieri in baza unui Program de lucru aprobat, au fost intoxicati cu monoxid de carbon trei muncitori. Acestia au fost evacuati la suprafata si transportati de urgenta la Spitalul municipal Lupeni, fiind in afara de orice pericol".

BAIA NOUA
Luni dupa-amiaza, doi mineri de la Baia Noua - Mehedinti, Zdravka Ianculovici, de 42 ani, si Liviu Tomoioaga, de 28 de ani, au fost ingropati de vii in subteran, la 60 de metri, dupa ce peretii putului de extractie in care se aflau s-a prabusit peste ei. Potrivit directorului minei, Mihai Busoniu, cei doi executau lucrari de reparatii pe putul principal de extractie. Ieri, la amiaza, subprefectul judetului Mehedinti, Constantin Saceanu, spunea ca nu exista nici un semn ca cei doi mineri ar putea fi in viata. Dupa accident, oficiali ai ITM au declarat ca vor efectua un control la toate minele din judet. (M. Gavrila)
×
Subiecte în articol: observator lupeni