x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fabulos - "Asa-i romanul"

Fabulos - "Asa-i romanul"

de Luiza Moldovan    |    27 Feb 2007   •   00:00
Fabulos  -  "Asa-i romanul"

Romanul e generos, bun, muncitor, poet, ii place sahul in Cismigiu Si-i mai place sa fie administrator de bloc. Calitate in care isi demon-streaza valentele spirituale prin afisele pe care le lipeste cu scotch la intrarea in scara blocului. E spiritual? Da! Si fabulos. Ca sa descopere europenii asta, MAE arunca pe fereastra trei milioane de euro. Evident, de la bugetul spaguit.

Intelectualii de la MAE au zis ca sa identifice romanitatea cu ceva si atunci s-au gandit ce s-au gandit si asa au ajuns la concluzia ca trebuie s-o identifice cu spiritul.
Ca romani vorbind acuma, asta chiar ne flateaza, pe cuvantul nostru. Ca au zis asa: ca daca germanul este "inginerul" Europei si britanicul - "conservatorul", noi... cum sa fim, cum sa fim... ah, da: ca cica ia, noi sa fim "spirituali", gata.

Sugestie de afis pentru campania de trei milioane de euro initiata de MAE: o fotografie (care, de altfel circula pe net) cu politisti care vaneaza masini sa-i amendeze pe soferii incorecti pentru ca semaforul nu e reglat bine pe culoarea rosu. Sunt, sa zicem, cinci politisti. Cate un politist sta proptit de cate o masina, avand o mimica serioasa; in spatele mimicii se gineste, insa, chinul de nascut idei pentru dat amenda. Bineinteles, travaliul de idei nu face decat sa argumenteze fabuloSpiritul politistului si uite-asa. Alta sugestie de facut afis la campanie: de umblat prin scarile blocurilor si vanat afisele puse la intrare de catre administratori.

EXEMPLIFICAREA NR. 1 DE FABULOSPIRIT: "Intretinerea Ianoarie 2004. ATENTIE: sa pus lista origina a intretineri si nu mai este? Ce poate face cu ea cel ce a luoato? Sa ne face rau cei ce vin in bloc si se drogheaza pe scarii. Ultima zi de plata a intretineri este 26.02.2004. Conform (datei) scadentei la factura lipita de geam". Exemplificarea nr. 2 de fabuloSpirit: "Stimati locatari, in acest bloc salasluieste un criminal!!! Ce nu merita sa umble ziua printre noi!!!" ... bla-bla... "Cetateni!!! Maine, joi, 21 mai 2000, noi, asociatia locatarilor din strada... sector 2, Bucuresti, vom solicita organul de ordine si disciplina sa traga l-a raspundere pe acest criminal!!! Doamne, ce oameni mai traiesc printre noi!!!". Exemplificarea nr 3 (si ultima) a fabuloSpiritului romanesc: "Stimati locatari (ap. 1) aveti grija cum faceti dragoste, caci se aud tipate si geamate pana la etaj II (sunt batrani si copii in casa)".

O alta sugestie pentru argumentarea fabuloSpiritului romanesc se revendica din zona aceasta a numelor persoanelor conlocuitoare, cum ar fi de pilda, domnul Pit Bred, fiul lui Constantin si al Corneliei, el chiar existand de-adevaratelea, fiind nascut in anul 1974, in ianuarie (identificabil dupa privirea putin suie din fotografia de buletin).

MAE limiteaza la doua ("fabulos" si "spiritual") calitatile romanului, ignorand, ce bleg!, multe alte epitete pe care le-ar putea baga pe toboganul subconstientului european. Fabulos si spiritual, asta e clar ca e romanul, dar, sincer vorbind, daca tot facem campania asta de imagine, noi propunem sa impuscam mai multi iepuri dintr-o data (aceasta, iar, poate fi, in sine, o calitate de sine statatoare a romanului).

De exemplu, stiu cei de la MAE ca, pe langa faptul ca e spiritual si fabulos, romanul nici macar nu are pretentii? Folosim urmatorul argument pentru proba in instanta morala care este stapana noastra, UE: "bruneta, 19 ani, primesc si bonuri de masa". Spiritual, fabulos si fara pretentii, asta am stabilit. Intreprinzator, am stabilit? Deci inca nu, dar stabilim acum, daca e sa luam in considerare urmatoarele: "Medicina generala, ecografie, cardiologie, bar de zi, masaj, terasa vara, pompe funebre".

Bun, deci asa. Spiritual, fabulos, fara pretentii si intreprinzator - asta am stabilit. Faptul ca "e nascut poet", asta e de la sine inteles si aceasta calitate se circumscrie ab initio calitatii de "spiritual".

UITUC DAR FABULOS. Dar poate ca cea mai percutanta calitate a romanului este inclinatia naturala de a placea Puterii, mai cunoscuta si sub denumirea de: pupincurism, servilism, slugarnicie, obedienta s.a. Sa nu fim insa malitiosi. Calitatea de a uita a romanului e mai percutanta decat multe altele. El aluneca martial intre eticheta de "hot", pusa de europeni, si cea de "fabulos in spirit" pe care incearca sa i-o traga MAE, initiind acest proiect bezmetic. Pentru romanul spiritual si fabulos, pentru cel care n-are bani de medicamente sau care inca se mai spala in lighean, care sta in spitale gata sa se darame sau care, deceptionat de criteriile societatii in care traieste, alege sa-si vanda inteligenta in alte tari, fabulatia MAE nu e decat o fandoseala, o risipa de bani. FabuloSpirit - o gaselnita geniala. Daca n-ar fi mediocra de-a dreptul.
×
Subiecte în articol: observator fabulos spiritual