x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Facultatea de Sociologie, scindată de interese politice

Facultatea de Sociologie, scindată de interese politice

de Eugenia Mihalcea    |    20 Oct 2009   •   00:00

Profesorul Cătălin Zamfir, directorul Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV), şi-a dat demisia de la Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii din Bucureşti şi va preda la Universitatea de Vest din Timişoara, dezamăgit de actualul decan al facultăţii din Bucureşti, Marian Preda, pe care îl acuză că a scindat instituţia de învăţământ.


Cătălin Zamfir, care a reînfiinţat Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti, după 1989, spune că acum în facultate domneşte haosul şi dictatura.
"Decanul Marian Preda mi-a fost student şi doctorand, însă, odată ajuns într-o funcţie de conducere, a uitat să mai ceară sfaturi şi să discute profesional, impunându-şi opiniile în mod dictatorial. Fiind susţinut de un grup care se află în jurul preşedintelui Traian Băsescu, grup din care fac parte profesori ca Lazăr Vlăsceanu, actualul decan a scindat facultatea şi a transformat-o într-un spaţiu al intereselor politice", a precizat profesorul Cătălin Zamfir, care spune că "un exemplu de decizie autoritară şi abuz este înfiinţarea unei catedre de asistenţă socială pentru PDL-istul Pavel Abraham".

Decanul Marian Preda precizează însă că profesorul Cătălin Zamfir, membru corespondent al Academiei Române, nu a demisionat, ci nu a depus cererea de continuitate în funcţie, necesară profesorilor de peste 65 de ani. "Fiind membru al Academiei Române pot preda, fără să solicit continuitate pe funcţie, până la 70 de ani", a replicat însă Cătălin Zamfir.

Profesorul Cătălin Zamfir a fost primul ministru al Muncii în anii '90, în guvernul Petre Roman, iar printre cele mai importante proiecte ale sale au fost elaborarea Planului naţional anti-sărăcie şi de promovare a incluziunii sociale, pentru fostul premier Adrian Năstase.
Pe de altă parte, Marian Preda, actualul decan al Facultăţii de Sociologie este şi preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice.

×
Subiecte în articol: scoala