x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fără blocuri-turn

Fără blocuri-turn

de Iulia Barbu    |    08 Apr 2009   •   00:00

După săptămâni întregi de amânări şi presiuni, controversata Ordonanţă 27/2008 care modifică şi completează Legea urbanismului 350/2001 a primit votul Comisiei de urbanism din Camera Deputaţilor. Susţinătorii proiectului legislativ şi-au dorit ca în acest fel să se evite haosul urbanistic şi modul absurd în care s-a construit în România ultimilor ani.



Dacă noile prevederi vor fi respectate, nu vor mai exista blocuri-turn în zone cu regim de înălţime mic, iar zonele de patrimoniu vor fi protejate de lege.

Construim după reguli

Prin Ordonanţa Guvernului 27/2008 se va limita la 20% derogarea prin PUZ şi PUD de la Planul Urbanistic General pe care o poate propune proprietarul unui teren, se limitează la 4 Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT).

OG 27/2008 este instrumentul legislativ cel mai util pentru "împiedicarea sufocării oraşelor" prin construirea prea densă ca urmare a derogărilor de la regulamentul de urbanism. De asemenea, actul normativ va impune consultarea populaţiei în toate proiectele de urbanism şi de construire şi va proteja casele de patrimoniu. Preşedintelui Filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România, Mircea Ochinciuc, susţine că OUG 27/2008 este un element pozitiv pentru localităţile României, "punând capăt urbanizării haotice şi apropiindu-ne de o dezvoltare urbană controlată, de tip european".

×
Subiecte în articol: observator