x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ferma Preşedintelui: Firma care a vândut terenul, înfiinţată pentru Băsescu

Ferma Preşedintelui: Firma care a vândut terenul, înfiinţată pentru Băsescu

de Vali Blanaru    |    02 Apr 2014   •   20:58
Ferma Preşedintelui: Firma care a vândut terenul, înfiinţată pentru Băsescu
Sursa foto: TIBI BOLOGH/Mediafax Foto

Berfige SRL, firma care a vândut terenul de la Nana familiei Băsescu, a fost înfiinţată special pentru această tranzacţie şi desfiinţată imediat după terminarea ei, susţin mai mulţi membri ai comisiei Nana.  Timp de patru ani, firma a adunat toate terenurile din zonă, astfel încât să poată vinde o suprafaţă compactă de 290 de hectare, situată în cea mai bună zonă agricolă a României. Opt persoane care îşi au domiciliul în Sectorul 5 al Capitalei, acolo unde avea sediul firma italienilor de la Berfige SRL, au fost împroprietărite cu terenurile care ulterior au ajuns la fiica preşedintelui.  Niciuna dintre aceste informaţii nu a putut fi verificată direct de la sursă, deoarece Mara Bertola şi Fioravante Bertola nu s-au prezentat la audieri. “Societatea aceasta, Berfige, nici nu a venit la audieri, nu am reuşit să ne întâlnim nici cu administratorii, dar nici cu un alt reprezentant al societăţii. Societatea se înfiinţează în 23.07.2009. Ultimele titluri de proprietate compacte pentru opt persoane se emit pe 17.08.2009 pentru ca ulterior, tot compact, aceste opt persoane să vândă pe data de 22.09.2009 către Berfige. 12 persoane care vând către Berfige, întâmplător sau nu, mandatează ca reprezentant pentru contractul de vânzare-cumpărare pe nimeni altcineva decât pe fata secretarei Primăriei comunei Nana, Alina Preda”, a declarat Mihai Fifor, noul preşedinte al Comisiei Nana.

Parlamentul a trezit Comisia Nana din adormire şi a prelungit cu încă 60 de zile termenul de depunere a raportului. Noul preşedinte al Comisiei, senatorul PSD Mihai Fifor, este optimist şi susţine că în două săptămâni va emite raportul privind modul în care fiica preşedintelui Traian Băsescu a cumpărat 290 de hectare de teren agricol în comuna Nana din Călăraşi.
Comisia Nana a cerut Prefecturii Călăraşi să pună la dispoziţie toate documentele care stau în spatele emiterii titlurilor de proprietate pentru persoanele care au vândut terenuri către firma Berfige, a declarat preşedintele Fifor. “Până luni, la ora 14:00, am solicitat prefecturii Călăraşi să ne pună la dispoziţie toate documentele care stau în spatele emiterii titlurilor de proprietate pentru persoanele care au vândut către Berfige şi am revenit cu solicitare către Primăria Nana pentru punerea la dispoziţie a registrului special în care sunt înregistrate persoanele ce au solicitat constituirea sau reconstituirea dreptului de proprietate”, a spus preşedintele acesteia. Reprezentanţii Primăriei Nana nu au prezentat o serie dintre documentele solicitate de Comisie deoarece acestea ar fi ars într-un incendiu care a avut loc acum câţiva ani.

Vecini cu italienii de la Berfige
Din documentele pe care au reuşit să le studieze membrii comisiei a reieşit o coincidenţă surprinzătoare: unii dintre cei care au vândut terenurile către Berfige SRL locuiesc în zone apropiate din Sectorul 5 din Bucureşti, unde avea sediul şi firma italienilor. “Unii dintre cei care vând către Berfige, întâmplător sau nu, locuiesc în zone apropiate în Sectorul 5 al Capitalei, dar sunt chestiuni pe care le analizăm. Nu vrem să învinovăţim, deocamdată, pe nimeni”, a mai spus Fifor.
Comisia de anchetă a continuat ieri analizarea documentelor primite în urma audierilor, deşi la lucrări nu au participat decât reprezentanţii PSD şi PC. “Procesul acesta de analizare al tuturor documentelor este unul laborios pentru că, în afara volumului de muncă ce-l presupune, este vorba şi de o specializare. Avem în Comisie şi jurişti, persoane care cunosc legile fondului funciar şi, de asemenea, economişti care pot să facă anumite conexiuni între documente pentru aflarea adevărului”, a explicat senatorul PSD Gabriela Firea.

O firmă fără niciun angajat
Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat, la 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi. Împrumutul a fost garantat doar cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.
Contractul de vânzare-cumpărare s-a semnat cu firma Berfige SRL, persoană juridică, cu sediul social în Bucureşti. Micuţa firmă, cu un capital social de 200 de lei, este controlată de Mara Bertola (39 de ani) şi a fost reprezentată legal în această tranzacţie de Fioravante Bertola, în calitate de administrator. Atât Mara Bertola, cât şi Fioravante Bertola au cetăţenie italiană şi au domiciliu în principatul Monaco. Berfige SRL a fost înfiinţată de familia Bertola în anul 2009, când au cumpărat mai multe terenuri în comuna călărăşeană Nana. Firma nu are niciun angajat, iar în 2012 a obţinut profit de 145.493 de lei, la o cifră de afaceri de peste 295.000 de lei şi a înregistrat datorii de 3,6 milioane de lei. Italienii au obţinut pe terenul de la Nana suma de 5,84 milioane de lei. Valoarea terenului a fost însă evaluată de bancă la 7,2 milioane de lei, caz în care se pune întrebarea de ce familia Bertola a acceptat să vândă în pierdere cu cel puţin 25%. Tranzacţia a avut loc înainte de liberalizarea pieţei funciare în urma căreia preţul terenurilor agricole a început să crească. De altfel, chiar preşedintele Băsescu a declarat că dacă ar vinde acum terenul de la Nana şi-ar plăti creditul de la bancă ar ieşi în câştig.

Familia Bertola a refuzat să clarifice situaţia şi au comunicat prin intermediul unui avocat că nu “vor să fie implicaţi într-un scandal politic”. Liuba Alexandrescu, notarul care a autentificat toate tranzacţiile de terenuri cumpărate de Berfige SRL pentru a fi revândute Ioanei Băsescu, nu s-a prezentat nici ea la audieri, deşi a fost invitată. Liuba face legătura cea mai trainică aripă a afacerilor de la Cotroceni, prin Bebe Ionescu, cuscrul lui Traian Băsescu. El este martor de mai bine de un an în dosarul fraudei de 85 de milioane de euro de la BRD dată cu ajutorul contractelor şi garanţiilor false autentificate de aceeaşi Liuba Alexandrescu. Acelaşi Bebe Ionescu face legătura cu Clubul Monaco, rezindeţă pentru familia Bertola, de la care Ioana Băsescu a cumpărat Ferma Preşedintelui.

×
Subiecte în articol: ferma presedintelui comisia nana