x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Festivalul de “artă muncitorească”

Festivalul de “artă muncitorească”

de Diana Scarlat    |    04 Noi 2009   •   00:00

Pentru prima oara câstigatorul Premiului “Locuri de Munca Sanatoase” este anuntat în cadrul unui festival de film international. Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănatate în Muncă (EU-OSHA) a sprijinit pentru prima dată premiul “Locuri de Muncă Sănătoase” pentru cel mai bun film documentar pe teme legate de muncă.



Premiul a fost înmânat regizorului olandez Ton Van Zantvoort la cea de-a 52a editie a Festivalului de Film Documentar şi de Animatie de la Leipzig câstigatorului editiei din 2009, pentru filmul "O afacere înfloritoare (A blooming Business)". Acesta descrie condiţiile de muncă într-o industrie globalizată aflată în continuă schimbare.

SUSŢINERE

Jukka Takala, Directorul EU-OSHA este entuziasmat cu privire la succesul cooperării avute cu Festivalul Internaţional de Film de la Leipzig, prin care Agenţia Europeană a reuşit să atragă atenţia asupra promovării locurilor de muncă sigure şi sănătoase. "A fost o idee excelentă să susţinem Premiul Locuri de Muncă Sănătoase în cadrul unui festival internaţional captivant şi interesant. Au fost selectate cele mai fascinante filme documentare pe teme legate de muncă. Aceste filme s-au axat pe fiinţa umană aflată într-o lume a muncii în continuă schimbare, reflectând foarte exact realitatea tristă a lumii globalizate. Cu acest prilej doresc să-l felicit pe Ton Van Zantvoort, al cărui film a fost un binemeritat câstigator", a declarat Jukka Takala.

COMPETIŢIE

Filmele înscrise în competiţie au explorat rezultatele fizice şi psihice ale tranziţiei economice şi redau o imagine foarte apropiată de realitate a ceea ce se întâmpla cu lucrătorii care nu pot ţine pasul cu această nouă lume a muncii. Peliculele au avut ca subiecte pierderea locului de muncă, migrarea muncitorilor de la un loc de muncă la altul, sărăcia, externalizarea, sclavia modernă şi drepturile lucrătorilor.

Tema filmul câstigator "O afacere înfloritoare (A blooming Business)" abordează problema locului de muncă într-o manieră creativă şi sublinează forţa filmelor documentare realizate la nivel internaţional în anul 2009. "Suntem fericiţi pentru că acest film a reuşit să câştige primul premiu Locuri de muncă sănătoase, prin faptul că reuşeşte să ilustreze într-un mod frapant importanţa Condiţilor de muncă", a declarat Claas Danielsen, directorul festivalului.

×
Subiecte în articol: observator