x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Festivalul "Drumul lung spre Cimitirul Vesel", de la Săpânţa

Festivalul "Drumul lung spre Cimitirul Vesel", de la Săpânţa

de Andreea Tudorica    |    13 Aug 2010   •   00:00

Poteca spre "Cimitirul Vesel" din Săpânţa a fost bătută şi răsbătută şi o să tot fie de turişti români şi străini care i-au aflat "povestea" şi ţin să o spună mai departe. Despre ideea unui festival organizat fix la Săpânţa însă am aflat zilele acestea. "Drumul lung spre Cimitirul Vesel" a fost creat pornind de la o idee născută în Irlanda.



În urmă cu doi ani, compozitorul irlandez Shaun Davey a primit o bursă de la Culture Ireland pentru a cerceta filonul comun dintre cele două culturi, română şi irlandeză. Fascinat de Săpânţa, Davey a compus o suită muzicală în care se îmbină elemente tradiţionale din ambele zone, cu elemente din muzica clasică. Textele acestor melodii sunt chiar epitafurile de pe mormintele din Săpânţa. Şi se naşte festivalul, care va fi organizat în acest sfârşit de săptămână în comuna Săpânţa, unde creaţia lui Davey va fi cântată în noaptea de Sfânta Maria, chiar în locul care a inspirat-o, de 160 de muzicieni (corul bărbătesc al Facultăţii de Teologie din Sibiu, un cor mixt din Maramureş, o orchestră de cameră românească şi instrumentişti aleşi dintre cei mai buni muzicieni tradiţionalişti ai Irlandei).

Grigore Leşe a acceptat rolul de regizor artistic al festivalului şi împreună cu Shaun Davey se va ocupa de partea muzicală şi de toate aspectele ce ţin de conservarea autenticului şi respingerea kitschului. "Festivalul de la Săpânţa este gândit ca o întâlnire pentru suflet, o căutare a rădăcinilor în tradiţie, o deschidere spre spiritualitate. Nu îmbiem turiştii cu mici, bere şi muzică comercială. Oferta noastră este clară: invităm oameni care îşi înţeleg rădăcinile, care recunosc că au întrebări, care îşi respectă tradiţia şi natura. Credem că zona Săpânţei are un uriaş potenţial spiritual şi turistic, dar nu vrem ca explorarea ei să o transforme într-un butic", spune Peter Hurley, un alt irlandez iubitor de România şi în special de Săpânţa, producător al evenimentului.

În cele trei zile ale festivalului, 12-15 august, pe lângă muzică românească şi irlandeză tradiţională vor mai fi ateliere de creaţie şi olărit, cioplit în lemn, ţesut şi dans maramureşean. Preţul unui bilet pentru toate zilele de festival este de 150 de lei.

×
Subiecte în articol: observator