Astăzi, la Washington se analizează situaţia financiară a ţării noastre. Guvernul României ar putea invoca forţa majoră pentru a cere Fondului să crească deficitul convenit. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, susţine că propunerea a fost trimisă deja către boardul FMI.
Boardul FMI discută raportul despre situaţia macroeconomică a ţării noastre şi măsurile luate de guvernanţi în vederea respectării acordului cu Fondul.
Chiar dacă măsura care prevedea tăierea pensiilor a picat la Curtea Constituţională, FMI apreciază că autorităţile române au acţionat rapid, găsind alte soluţii economice. "Autorităţile române au reuşit să identifice măsuri alternative", a remarcat Caroline Atkinson, purtătorul de cuvânt al FMI.
Acelaşi punct de vedere a fost exprimat şi de Tonny Lybek, şeful Biroului FMI pentru România şi Bulgaria, care a declarat că "autorităţile române au demonstrat o atitudine fermă faţă de realizarea programului lor economic - sprijinit de Acordul Stand-By - prin identificarea rapidă a unor măsuri compensatorii, după decizia Curţii Constituţionale".
Miza discuţiei de astăzi din boardul FMI este acordarea celei de-a cincea tranşe, în valoare de 850-900 de milioane de euro, din împrumutul acordat de Fond României, anunţă Agerpres.
Conform practicilor în vigoare la FMI, o tranşă aprobată de board este virată în maximum 48 de ore ţării beneficiare.
Dezbaterea, programată iniţial pentru luni, 28 iunie, a fost scoasă de pe agenda boardului din cauza deciziei Curţii Constituţionale a României privind neconstituţionalitatea măsurii de reducere a pensiilor cu 15 la sută.
Programul de asistenţă financiară a României, în valoare totală de 20 de miliarde de euro, este susţinut de FMI (12,9 miliarde de euro), Comisia Europeană (5 miliarde de euro), Banca Mondială (un miliard de euro) şi alţi finanţatori internaţionali.
Până în prezent, România a primit aproape 9,3 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.
Citește pe Antena3.ro