x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Forţa şi credinţa se reunesc la Sibiu

Forţa şi credinţa se reunesc la Sibiu

de Dan Tomozei    |    05 Sep 2007   •   00:00
Forţa şi credinţa se reunesc la Sibiu

Capitala Culturală Europeană Sibiu şi-a luat straie pioase, dacă este să privim mulţimea celor care se perindă pe străzile centrale ale oraşului imbrăcaţi in negru şi purtănd insemnele bisericeşti.

Cele căteva mii de pelerini sosiţi la cea de-a III-a Adunare Ecumenică Europeană (3AEE) au transformat zona istorică a oraşului intr-un cartier general al celor mai puternice biserici creştine, reprezentate la cel mai inalt nivel. Organizată in comun de Conferinţa Bisericilor Europene (KEK) şi de Consiliul Conferinţelor Episcopale Catolice din Europa (CCEE), 3AEE are ca temă de dezbatere "Lumina lui Hristos luminează tuturor. Speranţă pentru reinnoire şi unitate in Europa", accentul punăndu-se pe Persoana Măntuitorului Iisus Hristos (Ioan 8,12), dar făcăndu-se referinţă şi la simbolul luminii.


INVITAŢI. Adunarea Ecumenică de la Sibiu, la care vor participa inalţi prelaţi din toate ţările europene, se doreşte a fi o sărbătoare şi o mărturie comună la finalul cărora se va adănci cunoaşterea şi se va consolida respectul faţă de diferitele tradiţii religioase. Mai mult, se aşteaptă ca legăturile ecumenice intre bisericile creştine să se intărească şi să se extindă. Un subiect sensibil care va fi abordat in cadrul reuniunii de la Sibiu este reprezentat de marile provocări ale culturii europene marcate de secularizare, de pluralismul religios, dar şi de procesul de unificare europeană. Pănă ieri, la orele amiezii, şi-au anunţat in mod oficial prezenţa la Sibiu premierul Romăniei, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, comisarul european pentru Educaţie, formare, cultură şi tineret Jan Figel. Insă se aşteaptă ca aici să sosească şi preşedintele ţării, Traian Băsescu. Astăzi, reuniunea va fi deschisă cu o sesiune plenară in care subiectul central va fi reprezentat de "Lumina lui Hristos şi de Biserică".


MĂSURI DE SECURITATE. Pentru buna desfăşurare a evenimentului religios de la Sibiu, programat la nivel european, din 10 in 10 ani a fost dislocat un număr de 500 de reprezentanţi ai poliţiei, jandarmeriei şi pompierilor, au fost blocate toate spaţiile de cazare in hotelurile şi pensiunile din oraş, iar serviciile de urgenţă au misiunea de a răspunde cu prioritate la solicitările venite din partea organizatorilor. Pentru asigurarea bunei comunicări a fost infiinţat un centru de presă in care sunt acreditaţi peste 300 de jurnalişti din intreaga lume, care au la dispoziţie toate facilităţile pentru
a-şi derula activitatea.

×
Subiecte în articol: observator sibiu