x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Frăţie veche între Băsescu şi Constanda

Frăţie veche între Băsescu şi Constanda

de Gabriela Antoniu    |    10 Iul 2008   •   00:00
Frăţie veche între Băsescu şi Constanda

RETROCEDAREA PENALĂ "CICLOP" – ŞCOALĂ PENTRU "BORDEI"
Costică Constanda, latifundiarul din Parcul Bordei, este acuzat de implicare în retrocedarea ilegală a blocului Ciclop, semnată de Traian Băsescu pe vremea cînd era primar general. Potrivit lui Adrian Năstase, Costică Constanda ar fi reprezentat interesele familiei Bragadiru, dar a pierdut în instanţă. El ar fi rezolvat însă la Primăria Capitalei două săptămîni mai tîrziu. Fostul şef al Contenciosului Municipalităţii la momentul retrocedării este acum partener în casa de avocatură a urmaşilor familiei Bragadiru. 



FILIERĂ ● Omul de afaceri, acuzat că e implicat în afacerea Ciclop
Familia Bragadiru, prezumtiva moştenitoare a blocului Ciclop din Bucureşti, pusă în posesia imobilului de Traian Băsescu pe vremea cînd acesta era primar general, a fost reprezentată în instanţă de Costică Constanda, afaceristul care a primit, de la acelaşi Traian Băsescu, Parcul Bordei.

Prezent marţi seară emisiunea "Vorbe grele" cu Victor Ciutacu, de pe Antena 2, fostul premier Adrian Năstase a făcut o dezvăluire-bombă, pornind de la informaţiile publicate luni, 7 iulie, în Jurnalul Naţional sub titlul "Traian Băsescu a retrocedat ilegal Ciclopul". Adrian Năstase a spus că, din informaţiile pe care le deţine de la un amic de lucru, persoana care a reprezentat în instanţă interesele familiei Bragadiru, prezumtiva moştenitoare a blocului Ciclop, este extrem de cunoscută, fiind nimeni alta decît omul de afaceri Costică Constanda.

Fostul premier a adăugat că omul de afaceri a pierdut clădirea respectivă în instanţă şi, ca atare, "s-a dus la primărie, şi în două săptămîni s-au rezolvat lucrurile. Nu ştiu cu cine a discutat". "Domnul Traian Băsescu respectă dreptul de proprietate", a completat în acest context Victor Ciutacu. "Nu ştiu, am impresia că sistemul ticăloşit pînă în 2004 exista într-adevăr, dar am impresia că era foarte concentrat în Bucureşti", a conchis Adrian Năstase.

CINE SE SCUZĂ SE ACUZĂ. Costică Constanda îşi dă însă cuvîntul de onoare că nu i-a cunoscut, nu i-a reprezentat şi nu-i cunoaşte pe membrii familiei Bragadiru, catalogînd informaţiile drept minciuni. "Ştiu de familia Bragadiru ca oricare cetăţean, dar nu am avut şi nu am nici o legătură cu ei. Am auzit de ei că se vorbea prin tîrg, prin oraş ce bunuri au avut, dar nu i-am cunoscut. Eu m-am ocupat de afaceri. N-am nici o legătură", ne-a declarat Constanda. Întrebat dacă în afacerile sale s-a intersectat cu membrii familiei Bragadiru, Constanda a negat. El crede că numele lui a fost legat de afacerea Ciclop din cauza scandalului Constanda-Băsescu-Parcul Bordei. "De aia mă leagă de Traian Băsescu, dar Parcul Bordei nu a fost parc", a susţinut Constanda, deşi în primă fază a pus legătura între el şi familia Bragadiru pe seama unor simple zvonuri.

POVESTEA CICLOPULUI. Imobilul Ciclop a fost revendicat în instanţă de un grup de şase persoane fizice, pretinşi moştenitori ai lui Dumitru Bragadiru, decedat în 1915. Pentru că nu au putut dovedi cu acte legale calitatea lor de moştenitori, cei şase au pierdut procesul în 2001, sentinţa fiind definitivă şi irevocabilă. Aceştia nu s-au lăsat şi s-au adresat primarului general al Capitalei, pe atunci Traian Băsescu. În doar o lună, Băsescu emite Decizia nr. 112/28.09.2001, prin care dispune restituirea în natură a imobilului Ciclop, mai puţin etajul 5 deţinut de RAAPPS şi terenul aferent. În "generozitatea" sa, Băsescu a retrocedat şi cei 863,23 mp de la parter, suprafaţă aflată în proprietatea SC Ambasador, care a făcut însă plîngere penală.

Ca urmare, Băsescu îşi revizuieşte prima dispoziţie, emiţînd una nouă, în care recunoaşte că "nu face obiectul restituirii spaţiului comercial ocupat de SC Ambasador, SA – Restaurant Ambasador – şi terenul în suprafaţă de 863,23 mp". "Moştenitorii" îşi dau seama şi de data asta că li s-a dat mult peste ceea ce li s-ar fi cuvenit şi atacă decizia în instanţă, cerînd să li se dea doar Ciclopul, mai precis, doar acea parte din imobil care se află în patrimoniul Primăriei. Acţiunea se judecă şi azi, ea fiind pe rol la Curtea de Apel Bucureşti.

Cheia Seidner

Casa de avocatură care i-a reprezentat pe urmaşii revendicatori ai familiei Bragadiru în "cazul Ciclop" se numeşte
"Seidner, Coman, Fuduli". Nume aparent lipsit de rezonanţă, însă cunoscătorii ştiu că, spre exemplu, Mihail Seidner a fost între 1999 şi 2000 consilier juridic la Capitală, iar ulterior, între 2000 şi 2002 a ocupat poziţia de şef Serviciu Contencios al aceleiaşi instituţii. Decizia de retrocedare a Ciclop poartă numărul 112 şi este datată 28.09.2001, iar şeful de serviciu Seidner întîi a lucrat pentru instituţia care era-n proces cu moştenitorii familiei Bragadiru, iar ulterior, după ce retrocedarea a devenit realitate prin semnătura primarului genaral Traian Băsescu, a devenit partener taman în firma de avocatură care a avut litigiul cu Municipalitatea. (Eliza Popa)

Dispoziţii ilegale

Uşa primarului general, Traian Băsescu, a fost mereu deschisă pentru Costică Constanda. La 5 septembrie 2003, afaceristul reuşeşte să obţină de la Băsescu două dispoziţii de punere în posesie a Parcului Bordei. Şi nu oricum. Actele cu pricina n-au mai fost trecute prin Consiliul General, aşa cum prevedea legea, şi mai mult, în timp ce actualul preşedinte semna cele două dispoziţii, în instanţă se derula un proces care avea aceeaşi miză. Parcul Bordei. Familia Monteoru Angelescu a fost prima care ceruse, în urmă cu un an, în compensare spaţiul verde. Ca dovadă, la două luni de la semnare, Judecătoria Sectorului 1 consideră nelegale cele două decizii date de Traian Băsescu pentru Constanda (pentru că exista un litigiu cu privire la Parcul Bordei), obligînd autorităţile să dispună reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei treimi din zona verde în favoarea familiei Angelescu, eliberarea unui titlu de proprietate şi punerea în posesie. Aşa se face că la data de 19 aprilie 2004, pe amplasamentul Parcului Bordei existau simultan două împroprietăriri valabile, dar contradictorii, una dată de instanţă şi una dată de Traian Băsescu. Iţele acestei afaceri s-au încurcat şi mai tare, însă Primăria Capitalei le-a descurcat imediat. Pentru că afaceristul nu putea să piardă sub nici o formă, s-a găsit următoarea soluţie. Familia Angelescu a primit cinci terenuri la schimb în zone importante ale Capitalei, renunţînd astfel la Parcul Bordei în favoarea lui Constanda. În prezent, Costică Constanda deţine 4.600 de metri pătraţi din zona verde şi 28.000 de metri pătraţi din Satul Francez, plus vilele de lux aferente. (Monica Andrei Capatos)

Citiţi şi:
Băsescu a retrocedat ilegal Ciclopul

PENAL ● Fostul primar general a călcat în picioare o hotărîre judecătoarească
Încălcînd flagrant legea şi ignorînd cu nonşalanţă o hotărîre judecătorească definitivă şi irevovabilă, pe cînd era primar general al Capitalei, Traian Băsescu a retrocedat ilegal imobilul Ciclop de pe Bulevardul Magheru. Cercetat penal, Băsescu şi-a modificat decizia, dar aceasta a fost atacată în instanţă chiar de aşa-zişii moştenitori. Deşi comisese o faptă penală, Băsescu a scăpat basma curată.

×