x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bogdan Aurescu, la ONU: Frica de o catastrofă nucleară planează din nou asupra noastră

Bogdan Aurescu, la ONU: Frica de o catastrofă nucleară planează din nou asupra noastră

de Redacția Jurnalul    |    25 Feb 2023   •   07:40
Bogdan Aurescu, la ONU: Frica de o catastrofă nucleară planează din nou asupra noastră
Sursa foto: Hepta

Impactul războiului din Ucraina se resimte larg și profund, iar încălcările dreptului internațional umanitar și atacurile asupra infrastructurii civile critice au obligat milioane de ucraineni să se refugieze, a spus ministrul de externe Bogdan Aurescu, la ONU.

Aurescu a spus că de un an, România, vecin direct al Ucrainei, se află în fruntea eforturilor de ajutorare a Ucrainei și de contracarare a consecințelor multiple ale războiului atroce, ilegal și neprovocat al Federației Ruse, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, împotriva Ucrainei, un stat suveran și independent.

„Impactul acestui război irațional se resimte larg și profund. Încălcările dreptului internațional umanitar și atacurile asupra infrastructurii civile critice au obligat milioane de ucraineni să se refugieze. Lanțurile de aprovizionare cu cereale și energie au fost perturbate, ceea ce a condus la creșterea bruscă a prețurilor energiei și la sporirea amenințării foametei pe tot globul, și în special pentru cei mai vulnerabili din Sudul Global. Frica de o catastrofă nucleară planează din nou asupra noastră. Tacticile hibride ne testează sau încearcă să ne intimideze, punând presiune asupra Ucrainei și vecinilor săi, precum Republica Moldova, asupra altor state din regiunea Mării Negre și pe întregul continent european, precum și asupra zonei de securitate euroatlantică în ansamblu”, spune ministrul de Externe din România.

Potrivit acestuia, războiul reprezintă un atac direct asupra integrității sistemului internațional bazat pe norme, asupra securității, prosperității și valorilor fundamentale.

„Dar în fața acestei amenințări, nimic nu este mai clar: vom rămâne uniți și puternici pentru atât timp cât va fi nevoie. Ucraina va câștiga și Rusia va suporta răspunderea pentru acțiunile sale. Apelul nostru este, de asemenea, clar: Rusia trebuie să respecte normele dreptului internațional. Trebuie să înceteze în mod necondiționat folosirea forței și să se retragă complet și imediat de pe teritoriul Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional. Suntem astăzi (vineri - n.r.) aici, în sala Consiliului de Securitate, garantul păcii și securității internaționale, pentru a susține Carta ONU și dreptul internațional și pentru a reafirma că există doar o singură cale de a pune capăt acestei agresiuni”, a mai spus Aurescu.

El a afirmat că din prima zi a acestui război, România a acționat în deplină solidaritate cu poporul ucrainean, a făcut investiții considerabile în infrastructura de transport, energetică și alimentară și a primit peste 3,6 milioane de refugiați ucraineni care au tranzitat teritoriul românesc.

„Până în prezent, am facilitat livrarea a peste 13 milioane de tone de cereale ucrainene, contribuind la eforturile globale de asigurare a securității alimentare. România speră la un rezultat pozitiv pe termen lung și la continuarea Acordului privind Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră. România a fost, de asemenea, un susținător puternic al eforturilor de tragere la răspundere pentru toate crimele grave comise în Ucraina, inclusiv pentru crima de agresiune. Ne-am alăturat nucleului de state care lucrează alături de Ucraina pentru a identifica cel mai potrivit temei juridic pentru înființarea unui Tribunal destinat acestui scop. Războiul în curs din Ucraina are un impact major în regiune. Am întins o mână de ajutor vecinului nostru, Republica Moldova, țara cea mai afectată de război, cu excepția Ucrainei însăși. Și trebuie să vă aduc în atenție că suntem preocupați profund de ultimele planuri ale Rusiei de a destabiliza această țară. În această privință, este absolut inacceptabil să vedem o retorică amenințătoare, precum cea inclusă în declarația de astăzi a Ministerului de Externe al Rusiei, prin care a anunțat că armata rusă va „răspunde în mod adecvat” unor așa-zise „provocări” sau „atacuri” împotriva compatrioților ruși și a personalului și depozitelor militare din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. O astfel de conduită provocatoare, bazată pe nimic, bazată pe acuzații nefondate, este complet inacceptabilă”, potrivit ministrului de Externe.

Aurescu a precizat că România va sprijini „pe deplin” suveranitatea și integritatea teritorială ale Republicii Moldova, în granițele sale recunoscute internațional.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, la New York, la dezbaterea Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (CS ONU), la nivel ministerial, pe tema Ucrainei. Reuniunea a fost organizată de Malta, țară care deține președinția Consiliului de Securitate în luna februarie 2023, pentru marcarea unui an de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bogdan aurescu onu catastrofă nucleară