Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ susţine că intrarea în vigoare a Legii educaţiei duce la distrugerea iremediabilă a sistemului de educaţie, urmând a fi reduse 15.000 de posturi şi a se modifica ciclurile de învăţământ fără să fie asigurată infrastructura necesară.
Potrivit FSLI, ministrul Educaţiei, Daniel Petru Funeriu, a început de miercuri "să coordoneze marele experiment numit Legea Educaţiei Naţionale, transformându-ne pe noi toţi - profesori, elevi, părinţi - în simplii cobai de laborator".
"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia că ziua de 9 februarie 2011, în care intră în vigoare Legea Educaţiei Naţionale, este momentul în care se pune în aplicare planul de «reformare», care în opinia noastră va duce la distrugerea iremediabilă a sistemului de educaţie. Vă dăm câteva argumente: reducerea a 15.000 de posturi, începând cu acest an; modificarea ciclurilor de învăţământ, fără asigurarea infrastructurii necesare iar cei care vor absolvi nouă clase vor fi aruncaţi pe piaţa muncii, ca muncitori necalificaţi; concursul de titularizare la nivelul şcolii va provoca haos în sistem; reducerea drastică a veniturilor cadrelor didactice navetiste prin nedecontarea cheltuielilor de transport; minimalizarea rolului cadrelor didactice în luarea deciziilor majore privind procesul instructiv-educativ, din cauza structurii consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ", arată FSLI, într-un comunicat citat de Mediafax.
FLSI cere ministrului Educaţiei, Daniel Petru Funeriu să participe la discuţii cu membrii Biroului Operativ al federaţiei, "aşa cum i s-a mai solicitat într-o adresă oficială". Totodată, FSLI îi va cere preşedintelui Traian Băsescu să participe la o întâlnire cu membrii Biroului Operativ pentru a-i prezenta neregulile din sistem.
"Îi vom solicita preşedintelui Traian Băsescu să medieze conflictul existent între Guvern şi salariaţii din învăţământ, ca urmare a neaplicării unitare a hotărârilor judecătoreşti privind majorarea salarială prevăzută în Legea 221/2008", mai spune sursa citată.