x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Funcţionarii publici renunţă la greva generală

Funcţionarii publici renunţă la greva generală

de Diana Scarlat    |    04 Mai 2010   •   00:00
Funcţionarii publici renunţă la greva generală

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a anunţat că renunţă la greva generală pe termen nelimitat care ar fi trebuit să înceapă mâine. Discuţiile cu reprezentanţii Guvernului i-au convins pe liderii sindicali să suspende acţiunile de protest.



Liderii FNSA s-au întâlnit azi cu reprezentanţii ministerelor Muncii, Justiţiei, Finanţelor şi Internelor, anunţând, la finalul discuţiilor, că suspendă greva generală până la 21 mai, în aşteptarea concretizării promisiunilor Executivului. "Am suspendat greva până la realizarea acestor angajamente. Dacă Guvernul nu le respectă, după 21 mai să vă aşteptaţi la grevă", a declarat Valer Suciu, preşedintele FNSA.

Guvernul i-a asigurat pe sindicalişti că va realiza o bază de date cu privire la reîncadrări, astfel încât să fie făcută o analiză exactă a celor care au pierdut la salarii în urma aplicării Legii 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Sindicaliştilor li s-a mai promis că salariaţii din administraţie ale căror salarii au fost diminuate îşi vor recupera retroactiv banii, începând de la sfârşitul lunii mai.

La finalul întâlnirii de azi cu reprezentanţii Guvernului, preşedintele FNSA a declarat că oficialii ministerelor Muncii şi Finanţelor au promis că vor retrage Ordinul 32/42 din 2010 şi că vor stabili termene pentru centralizarea unor date privind reîncadrarea personalului din administraţia publică, urmând a se emite, împreună cu sindicatele, un act normativ cu putere de lege, prin care să se echilibreze veniturile salariale, astfel încât angajaţii din administraţia publică locală să nu suporte pierderi ale veniturilor. Ministerul Muncii va monitoriza situaţia exactă din teritoriu şi va solicita ordonatorilor de credite să transmită toată baza de date cu privire la încadrări.

Reprezentanţii Executivului au negociat cu sindicaliştii o perioadă de cel puţin 45 de zile pentru realizarea bazei de date. "Vorbim de reîncadrarea a 1.400.000 de angajaţi. Această bază de date nu se poate realiza foarte repede. Vom vedea care sunt motivele care au dus la eliminarea acelor elemente de salarizare, unele dintre ele fiind considerate în afara legii de către Curtea Constituţională", a precizat Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii. Cu ajutorul acestei baze de date se va analiza modul în care s-a făcut reîncadrarea angajaţilor după intrarea în vigoare a Legii salarizării unitare, care au fost elementele de salarizare existente la 31 decembrie 2009 şi care nu au mai fost preluate în urma încadrărilor de la 1 ianuarie şi ulterior.
În acelaşi timp, sindicaliştii din administraţia publică centrală şi locală afiliaţi la Federaţia "Columna" au pichetat şi azi sediul Guvernului, având aceleaşi revendicări ca şi FNSA, iar acţiunile lor de protest vor continua în fiecare zi, până vineri, între orele 11:00 şi 13:00, aşa cum au anunţat reprezentanţii federaţiei. De proteste se pregătesc şi sindicaliştii de la Publisind şi Sed Lex.

×
Subiecte în articol: observator