x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Furt la Biserica Neagră din Braşov

Furt la Biserica Neagră din Braşov

19 Oct 2009   •   00:00
Furt la Biserica Neagră din Braşov

O placă de bronz datând din anul 1898, care este inclusă în patrimoniul naţional, a fost luată de pe soclul statuii lui Johannes Honterus, aflată în faţa Bisericii Negre din Braşov. Reprezentanţii bisericii au observat dispariţia plăcii în cursul acestei dimineţi.



"În cursul dimineţii de luni, angajaţii Parohiei Bisericii Evaghelice C.A. Braşov au observat că de pe postamentul statuii lui Johannes Honterus, din partea estică, lipseşte placa de bronz, cealaltă placă din partea vestică prezentând urme de forţare", a declarat Beniamin Ghegoiu, purtător de cuvânt al instituţiei.

Potrivit sursei citate, este posibil ca hoţii plăcii de bronz să fi acţionat sâmbătă sau duminică, însă nu se ştie cu exactitate acest lucru, informează Mediafax.

Conducerea parohiei a înaintat, astăzi, o plângere penală către Secţia 1 de Poliţie Braşov, iar în acest moment o echipă de criminalişti anchetează furtul plăcii de bronz, care "este înscrisă în lista monumentelor istorice ca aparţinând patrimoniului naţional sub codul LMI 2004 BV-III-m-B-11857".

Placa de bronz furată este un basorelief din anul 1898 ce prezintă scena în care Johannes Honterus acordă împărtăşania unui bolnav în prezenţa familiei acestuia.

"Reprezentanţii parohiei nu pot estima prejudiciul adus prin furtul plăcii, urmând ca în scurt timp să se facă o evaluare. Este inestimabilă pentru moment", a declarat Ghegoiu.

Statuia lui Honterus nu este la primul atac al hoţilor. În urmă cu zece ani, cealaltă placă de bronz a fost furată de hoţii de fier vechi, din aceasta recuperându-se doar câteva părţi.

"Data trecută hoţii au fost prinşi, însă placa era faorte deteriorată, făcută bucăţi de către hoţii de fier vechi. A fost ulterior făcută o replică a acesteia, după pozele din arhivă şi după resturile recuperate, aceasta fiind montată pe postamentul statuii în anul 2002", a adăugat purtătorul de cuvânt al Bisericii.

Această placă se află în acest moment într-o încăpere a parohiei deoarece sistemul de prindere a fost deteriorat.

Parohia Bisericii Evanghelice C.A. Braşov a anunţat că oferă recompensă celor ce pot oferi informaţii legate de furtul plăcii vechi de 111 ani.

Comisarul şef Liviu Naghi, purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov, a declarat că Secţia de Poliţie nr. 1 a primit sesizarea şi că a fost declanşată o anchetă pentru prinderea hoţilor. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator