x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gabriela Firea susţine înfiinţarea unui Muzeu al Holocaustului şi al Istoriei Evreilor la Bucureşti

Gabriela Firea susţine înfiinţarea unui Muzeu al Holocaustului şi al Istoriei Evreilor la Bucureşti

22 Sep 2016   •   11:24
Gabriela Firea susţine înfiinţarea unui Muzeu al Holocaustului şi al Istoriei Evreilor la Bucureşti
Sursa foto: Facebook.com

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi-a exprimat susţinerea, joi, pentru înfiinţarea în Bucureşti a unui Muzeu al Holocaustului şi al Istoriei Evreilor, precizând că acesta "va demonstra lumii că românii nu-şi uită istoria", informează un comunicat de presă al municipalităţii.


Potrivit sursei citate, aceasta a fost concluzia unei întâlniri pe care Firea a avut-o cu reprezentanţii Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, Radu Ioanid - directorul diviziei de cercetare arhivistică şi Paul Shapiro - directorul Centrului pentru Studierea avansată a Holocaustului, precum şi cu Dean Thompson, adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti. La întâlnire a participat Alexandru Florian, directorul Institutului "Elie Wiesel".

"Suntem convinşi de importanţa acestui proiect. Îl susţin din toată inima, pentru că va demonstra lumii că românii nu-şi uită istoria, iar părţile sale întunecate trebuie reamintite mereu generaţiilor viitoare pentru ca tragediile petrecute să nu se mai repete. Holocaustul este o pagină neagră a istoriei mondiale, iar Bucureştiul va arăta prin crearea acestui muzeu că stă în puterea oamenilor de azi şi de mâine să meargă mai departe, dar să nu uite ce nu mai poate fi schimbat: suferinţele prin care au trecut copiii, femeile şi bărbaţii evrei", a declarat Gabriela Firea.

În opinia sa, un astfel de muzeu va fi "un semnal de normalitate, de înţelegere a valorilor umane, de democraţie şi, nu în ultimul rând, de reparaţie".

La rândul său, adaugă sursa citată, Dean Thompson a arătat că un muzeu al Holocaustului ar fi "un mesaj extrem de puternic că Bucureştiul îşi recunoaşte istoria, nu uită atrocităţile", iar imaginea oraşului, dar şi a României "vor avea enorm de câştigat".

Potrivit lui Radu Ioanid, muzeul de la Bucureşti ar urma să cuprindă o parte dedicată perioadei atroce a Holocaustului şi o alta istoriei poporului evreu.

Primăria Municipiului Bucureşti informează că va încheia cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" un parteneriat dedicat realizării unui Muzeu al Holocaustului şi al Istoriei Evreilor în Capitală. În cadrul parteneriatului, PMB ar putea acorda un sediu în folosinţă Institutului 'Elie Wiesel', iar acesta va identifica fondurile necesare amenajării muzeului. AGERPRES

×
Subiecte în articol: gabriela firea holocaust muyeu evrei istorie