x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Georgescu (ANM): Nu putea fi emisă avertizare de cod roşu în Galaţi, aria fiind foarte restrânsă

Georgescu (ANM): Nu putea fi emisă avertizare de cod roşu în Galaţi, aria fiind foarte restrânsă

de Mediafax    |    12 Sep 2013   •   19:07
Georgescu (ANM): Nu putea fi emisă avertizare de cod roşu în Galaţi, aria fiind foarte restrânsă
Sursa foto: INTACT IMAGES/Cornel Putan

Floriana Georgescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a precizat că nu putea fi emisă avertizare de cod roşu pentru ploile care au afectat miercuri zona din jurul oraşului Tecuci, judeţul Galaţi, deoarece aria vizată era foarte restrânsă.

Georgescu a făcut aceste precizări, în urma declaraţiilor preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, care a spus că se impunea avertizare de cod roşu pentru ploile abundente care au afectat, începând de miercuri seară, mai multe localităţi din judeţ.

Directorul executiv al ANM a amintit că, miercuri, de la ora 17.25 şi până la ora 23.30, au fost emise şase avertizări meteorologice pentru zona respectivă, din jurul oraşului Tecuci, între care patru avertizări de cod galben, anunţând precipitaţii de 25 de litri pe metru pătrat din oră în oră, rezultând astfel o cantitate de 100 de litri pe metru pătrat, şi două avertizări de cod portocaliu, fiind prognozate averse suplimentare de 80 de litri pe metru pătrat.

Deşi cantitatea totală de precipitaţii, de 180 de litri pe metru pătrat, corespundea unui cod roşu, aria prea restrânsă în care s-a produs fenomenul a făcut ca acesta să nu poată fi încadrat astfel, a explicat Georgescu, precizând că un cod roşu s-ar fi impus dacă erau precipitaţii de peste 100 de litri pe metru pătrat în tot judeţul Galaţi, şi nu numai în jurul oraşului Tecuci.

"Propagarea undei de viitură a afectat mai multe localităţi, dar aceasta nu face obiectul unei avertizări meteo. (...) Cantitatea mare de apă a fost determinată în mare parte de scurgerile de pe versanţi", a mai arătat directorul executiv al ANM.

Ea a mai precizat că aceste precipitaţii nu puteau fi prognozate decât cu o oră, maxim două înainte şi pe măsură ce evoluau.

Preşedintele CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, a declarat, joi, în videoconferinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă convocat la Guvern, că autorităţile judeţene au primit alerta de cod portocaliu când "fenomenul era în plină desfăşurare", el spunând că situaţia impunea, de fapt, avertizare de cod roşu.

"Au funcţionat foarte bine sistemele de alarmare din comune, sirenele. Din păcate, noi am primit cod galben. Portocaliu a fost emis când fenomenul de fapt era în plină desfăşurare. Fără îndoială că meteorologia este o ştiinţă până la un punct exactă, dar situaţia era de cod roşu", a spus Bacalbaşa.

Preşedintele CJ Galaţi le-a relatat celor prezenţi despre cantitatea mare de precipitaţii care a căzut în localităţile afectate, într-un interval mic de timp.

"Forţa de impact a fost extrem de mare. La Cuca, unde avem trei morţi, e o chiuvetă naturală pe care au venit torente, sunt automobile urcate în copaci. Nu a fost o zonă extrem de mare, albiile majore ale râurilor nu au fost afectate, ci este numai un fenomen de torenţialitate în condiţiile unui debit de ploaie de până la 150 de litri pe metru pătrat", a spus Bacalbaşa.

El a mai precizat că au fost şuvoaie care au venit "ca lama de buldozer" şi au ras totul în cale.

Totodată, preşedintele CJ Galaţi a cerut Guvernului să-i aloce de urgenţă motorină pentru utilajele care acţionează în zona afectată şi apă, pentru că în rest se "descurcă", el precizând că s-au improvizat spaţii de cazare în căminele culturale.

×