x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gigi Becali, audiat la DNA în dosarul "Valiza"

Gigi Becali, audiat la DNA în dosarul "Valiza"

de Veronica Micu    |    20 Oct 2008   •   00:00

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, s-a prezentat, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), fiind citat de procurori în dosarul privind valiza cu bani de la Cluj.




La intrarea în sediul DNA, Gigi Becali a spus că nu ştie despre ce e vorba, dar probabil că procurorii vor circ.
"Dacă ei vor circ, ce să fac. Ei au puterea asta, să facă circ", a declarat Becali, citat de Mediafax. Finanţatorul Stelei a spus că procurorii nu au ce să-i facă atât timp cât premierea unor jucători nu reprezintă fapte de corupţie.
Potrivit unor surse judiciare, în urmă cu aproximativ o săptămână Gigi Becali ar fi primit, prin poştă, ordonanţa de extindere a anchetei, iar acuzaţia adusă de procurori este fals în înscrisuri sub semnătură privată.

ACUZE. Victor Piţurcă a fost adus, joi după-amiază, la DNA, după ce a fost ridicat de procurori de pe Aeroportul Otopeni, în baza unui mandat de aducere, pentru a i se prezenta documente din dosarul "valiza". În acest dosar procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală, în data de 7 mai, faţă de George Becali - finanţator al Clubului de fotbal "Steaua Bucureşti", acuzat de două infracţiuni de dare de mită; Teia Sponte - persoană din anturajul lui Becali George - acuzat de complicitate la dare de mită; Anton Doboş - preşedintele Clubului de fotbal "Universitatea Cluj", acuzat de luare de mită; Traian Bendorfean - cunoştinţă a lui Doboş Anton, acuzat de complicitate la luare de mită. În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că, în data de 11 mai 2006, Becali George, finanţator al Clubului de fotbal Steaua Bucureşti, "a făcut o promisiune fermă" jucătorilor de fotbal de la FC "Gloria 1922 Bistriţa" oferind acestora câte 5.000 de euro în cazul obţinerii unui rezultat de egalitate sau câte 10.000 de euro în caz de victorie în meciul cu echipa FC „Rapid Bucureşti” ce urma să aibă loc a doua zi. În perioada 5-7 mai anul acesta, Becali "a oferit direct şi indirect suma de 1,7 milioane de euro" lui Doboş Anton, preşedintele clubului "Universitatea Cluj", precum şi unor jucători ai acestei echipe, pentru ca, în ultima etapă a campionatului de fotbal al României 2007-2008, din data de 7 mai 2008, clubul universitar "să îşi apere corect şansele de joc şi să facă tot ce este posibil pentru a obţine cel puţin un rezultat de egalitate" în meciul cu echipa "CFR 1907 Cluj", contracandidata echipei FC "Steaua Bucureşti" la câştigarea titlului de campioană. "În aceste activităţi a fost angrenat şi Bendorfean Traian, cunoştinţă a lui Doboş Anton", mai spune DNA.

AFACERE. În data de 7 mai 2008, asupra lui Sponte Teia, aflat în Cluj Napoca, a fost găsită suma de 1,7 milioane de euro, care a fost indisponibilizată de procurori prin instituirea sechestrului asigurator în baza articolului 163 din Codul de procedură penală, raportat la articolul 255, alineatul 4, Cod penal. În 23 mai, într-o conferinţă de presă, finanţatorul Steaua, Gigi Becali, declara că are un act de vânzare-cumpărare pe un teren din Cluj, datat cu 20 de zile înaintea meciului U Cluj - CFR Cluj, iar printre martori a semnat şi selecţionerul "tricolorilor", Victor Piţurcă. "Am aici un contract de vânzare-cumpărare care este semnat la 15 aprilie, deci cu aproximativ 20 de zile înainte de 7 mai, un contract oficial, demonstrez clar că acei bani erau pentru achiziţionarea unui teren. Sunt şi actele terenului aici. Am un antecontract, sub semnătură privată, tot pe 15 aprilie, semnat de domnul Volcinschi şi de domnul Victor Piţurcă, selecţionerul echipei naţionale. Cred că prezintă garanţie... Tot pe 15 aprilie. Victor Piţurcă semnează ca martor la vânzarea terenului. Şi Domnul Volcinshi, din Cluj, care este martor, şi dacă nu era domnul Volcinshi nu mai era Morar (Daniel Morar - Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie) acum, nici nu ştia nimeni de el", susţinea Gigi Becali. În 3 iunie, Becali a fost la DNA, între timp el dând în judecată Direcţia pentru confiscarea banilor, care au fost depuşi într-un cont bancar, până la finalizarea cercetărilor.

×
Subiecte în articol: cluj romania becali gigi becali