O companie multinaţională din domeniul securităţii a creat în secret un soft capabil să urmărească absolut toate mişcările utilizatorilor reţelelor de socializare. Şi asta nu ar fi nimic. Nu doar monitorizează viaţa oamenilor care folosesc aceste populare reţele, ci este capabil să prevadă comportamentul utilizatorilor.
Inovaţie
Compania, pe numele ei Raytheon, este printre primii cinci furnizori din domeniul apărării, inclusv pentru Administraţia americană, informează cotidianul german Frankfurter Rundschau. Principiul pe care se bazează sistemul de spionaj se numeşte Riot (Rapid Information Overlay Technology). O inovaţie care intervine în plin cyber-război între marile puteri ale lumii.
Un raport al National Intelligence Estimate, dat publicităţii la 11 februarie de Washington Post, acuză China că lansează în mod regulat cyber-atacuri. Ţintele nu sunt doar serviciile secrete, armamentul sau diplomaţia. Raportul indică şi spre energie, finanţe, tehnologii informatice, aeronautică, spaţiu, domeniul auto, pe scurt, toate domeniile sensibile. Mai interesant decât asta, raportul indică şi faptul că Rusia, Israelul şi Franţa s-au angajat şi ele într-un program de hacking şi de spionaj economic, comentează şi site-ul challenges.fr.
Programul explorează bazele de date şi recuperează chiar informaţiile şterse de internauţi, dar păstrate pe serverele reţelelor sociale. El funcţionează destul de simplu, ca un motor de căutare clasic.
Dezvăluirile The Guardian
La rândul său, cotidianul britanic The Guardian prezintă sistemul de spionare a utilizatorilor reţelelor de socializare, postând pe site-ul său chiar o înregistrare audio. The Guardian ia ca exemplu un angajat al companiei, căruia îi dă numele de Nik şi prezintă etapele în care programul analizează şi „îndosariază” într-un fişier informaţii despre paginile acestui angajat în reţele de socializare precum Facebook, Twiter şi Foursquare. Şi toate acestea doar prin apăsarea câtorva butoane.
Ştim ce-ai făcut acum o oră...
Ce ne dezvăluie înregistrarea celor de la The GuardianĂ Este suficient doar să tastezi în program numele şi prenumele persoanei care te interesează şi programul va dezvălui că Nik este un tânăr simpatic, cu barbă, care îşi petrece cea mai mare parte din timp pe coasta estică a SUA şi în Texas. De asemenea, programul va elabora un grafic care va arăta locurile pe care le frecventează persoana concretă şi cu cine discută el în reţelele de socializare. Toate acestea, mai ales informaţiile privind locul în care se află persoana, au devenit accesibile datorită smartphone-urilor care reperează locaţia şi transmit informaţii cifrate în legătură cu aceasta.
Riot îngurgitează tot
Se tastează un nume, iar Riot se pune pe treabă. În câteva secunde, adună informaţii din fotografii, date biografice, activităţi favorite şi geolocalizare. Riot indică locurile frecventate şi orele de vizită. El realizează un profil foarte detaliat şi poate prezice comportamentul unui cetăţean. Brian Urch, unul dintre anchetatorii de la Raytheon, a prezentat programul şi a introdus numele unuia dintre angajaţii firmei. Concluzia:”la ora 18:30 merge zilnic la sala de sport”. Programul descoperă şi lista activităţilor sale, a gusturilor sale, ştie şi ce îi place să mănânce, dacă îşi comandă pizza şi la ce ore. Aceste informaţii interesează o multitudine de actori, de la companiile de Net, care vor să-şi focuseze publicitatea sau să practice „retargeting-ul” către serviciile poliţiei, trecând prin reţelele sociale înseşi, care revând ulterior aceste informaţii.
Clientul Departamentului Apărării
Oficial, potrivit The Guardian, programul nu a fost încă vândut. Dar Raythenon are printre clienţii obişnuiţi inclusiv Departamentul american al Apărării şi mai ales DARPA (Defence advanced research project agency), o agenţie a Departamentului Apărării, însărcinată cu dezvoltarea de noi tehnologii.î
Sistem naţional de securitate
Însă compania Raytheon, care are sediul în Massachusetts, a confirmat informaţia potrivit căreia de acest program s-au folosit deja autorităţile americane şi o serie de mari trusturi, ca parte a unui efort comun de cercetare şi dezvoltare, în 2010, pentru a ajuta la clădirea unui sistem naţional de securitate capabil să analizeze trilioane de entităţi din cyberspaţiu. După cum subliniază Frankfurter Rundschau, la ora actuală în SUA se lucrează la elaborarea, prin eforturi consolidate, a unui sistem naţional de securitate care este capabil să prelucreze o cantitate mai mare de informaţii.
Primăvara Arabă, transparentă
Sofisticata tehnologie demonstrează cât de mult au ajutat aceleaşi reţele sociale la răspândirea revoluţiilor din cadrul Primăverii Arabe şi cum acestea se pot transforma într-un „Google pentru spioni”, fiind folosite ca mijloace de monitorizare şi control. Capacitatea predictivă a Riot ar putea să fie de mare interes şi pentru regimurile autoritare avide să afle mai multe informaţii despre aliaţi şi despre potenţialii oponenţi. „Tehnologia sofisticată utilizată de Riot arată că aceleaşi reţele sociale care au jucat un rol în timpul revoluţiilor de tipul Primăvara Arabă pot fi utilizate în scopul supravegherii şi controlului”, notează jurnaliştii de la The Guardian.
Bun de export
Între timp, serviciile secrete nu sunt singurele care elaborează asemenea programe, subliniază cotidianul german. Astfel, site-ul britanic The Register, dedicat tehnologiilor IT, informează că activităţi în această direcţie desfăşoară companiile IBM, SAS şi Genesys Software.
The Guardian precizează că Raytheon a obţinut de la autorităţile americane o autorizaţie EAR99, care permite exportarea tehnologiei sale fără a fi nevoie de o licenţă prealabilă către majoritatea destinaţiilor în majoritatea circumstanţelor. (deak.istvan@jurnalul.ro)