x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gorj: Directori, judecaţi pentru explozia de la fabrica de armament

Gorj: Directori, judecaţi pentru explozia de la fabrica de armament

de Gabriela Mladin    |    19 Noi 2012   •   15:32
Gorj: Directori, judecaţi pentru explozia de la fabrica de armament
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Pentru prima dată de când au început la Uzina de Armanent din Sadu să moară oameni în explozii, anchetatorii au găsit vinovaţi pe cei din fruntea uzinei. Până acum, numai morţii erau de vină sau, în cele mai rare situaţii, câte un angajat care trebuia să facă instructajul salariaţilor pe protecţia muncii. Acum, poate şi datorită insitenţelor presei de a afla de ce mor oamenii atât de des la Sadu, doi directori din cadrul Uzinei Mecanice, fosta fabrica de armament, au fost trimişi în judecată de către procurori pentru moartea a doua angajate şi rănirea gravă a altui salariat în urma exploziei din 2011.

Directorul general al Uzinei Mecanice Sadu, Lori Gheorghe Boian, directorul tehnic, Lucian Bogdan şi şeful de sectie, Dumitru Toloargă, au fost trimişi în judecată de procurorii Parcgetului de pe lângă Tribunalul Gorj pentru ucidere din culpă, vătămare corporală, distrugere din culpă şi nerespectarea normelor de siguranţă în muncă. Anchetatorii suţin că cei trei se fac vinovaţi de moartea a doua angajate de la sectia pirotehnică şi rănirea grava a altui salariat, după ce un depozit cu peste 2 tone de muniţie a fost pus la pământ.

Manevram pulbere veche!

Conform rechizitoriului, Gheorghe Lori Boian, în calitate de director general la U.M. Sadu, a dat dispoziţie ca pulberea rezultată dintr-o muniţie expirată, veche de 30 de ani, să fie introdusă în fabricaţie, aspect care are legătură directă cu moartea angajatelor, accidentarea gravă a alteia şi importante pagube materiale. De asemenea, Gabriel-Lucian Bogdan, în calitate de director tehnic şi de producţie, nu a luat măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă, fiind creat un pericol grav şi produs un accident de muncă în urma căruia au decedat cele două angajate. Toloargă Dumitru, în calitate de şef de secţie, nu a respectat obligaţiile şi măsurile stabilite cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, creând un pericol grav şi iminent de producere accidentului de muncă.Valoarea pagubelor, în urma exploziei, este de aproape 200.000 de lei.

Hoară anunţa investiţii inexistente

În februarie 2011, când a avut loc această explozie, preşedintele Consiliului de Administraţie al UM Sadu era Marcel Hoară, cel care se lăuda cu investiţiile în tehnologiile de ultimă oră aduse la uzină. În realitate, angajaţii erau obligaţi să muncească cu tehnica scoasă din uz, în condiţiile în care manevrau praf de pulbere, gloanţe şi altă muniţie.  Ancheta a scos la iveală faptul că uzina funcţiona cu deficienţe grave de securitate, iar cei din conducere cunoaşteau pericolul în care lucrează salariaţii şi nu au luat nicio măsură pentru a evita tragedia. Mai mult, au obligat angajaţii să lucreze în aceste condiţii. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă până la 10 ani de închisoare.

×