x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grevă pe 22 aprilie şi blocarea anului şcolar

Grevă pe 22 aprilie şi blocarea anului şcolar

de Diana Scarlat    |    14 Apr 2010   •   00:00

Liderii sindicatelor din Învăţământ s-au întâlnit astăzi şi au reanalizat problemele din sistem, luând decizia de a organiza împreună greva generală de o zi pe 22 aprilie. Sindicatele recomandă profesorilor să nu participe la examenele naţionale.


Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din învăţământ (FSLI), Federaţiei "Spiru Haret", Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) şi Federaţiei "Alma Mater" sunt nemulţumiţi în special de sumele destinate cheltuielilor de personal stabilite pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar, pe care le consideră insuficiente pentru întreg anul 2010. De asemenea, sindicaliştii sunt revoltaţi de OUG 114/2009 care prevede reducerea a aproximativ 15.000 de posturi din învăţământul preuniversitar, de la 1 septembrie 2010, după ce în anul 2009 s-au mai redus în jur de 18.000 de posturi. Altă nemulţumire este sistarea de către Guvern a acordării fondurilor necesare continuării investiţiilor începute în anii anteriori. "Conducerea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) continuă să ignore existenţa şi valabilitatea Legii nr. 221/2008 până în luna decembrie 2009, instigând ordonatorii de credite la nepunerea în executare a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, precum şi la nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (2) din Legea-cadru nr. 330/2009, care garantează salariaţilor menţinerea salariului brut începând cu luna ianuarie 2010, la nivelul lunii decembrie 2009", arată cele patru federaţii sindicale într-un comunicat.

PROBLEME SALARIALE.
Sindicaliştii mai critică discriminările în privinţa încadrării şi salarizării unor categorii de cadre didactice din învăţământul preşcolar şi primar, din momentul intrării în vigoare a Legii nr. 387/2009 şi a Ordinului MECTS nr. 3235/2010. Veniturile salariale, în special cele ale personalul didactic auxiliar şi nedidactic, s-au diminuat din cauza sistării, începând cu luna ianuarie 2010, a plăţii unor sporuri existente în contractele colective de muncă, acordate în condiţii legale. Sindicaliştii acuză şi refuzul constant al conducerii MECTS de a purta un dialog social real şi constructiv cu partenerii de dialog social, precum şi politizarea excesivă a actului decizional, la toate nivelurile. Revoltele profesorilor au mai fost provocate şi de neplata, în primele trei luni ale anului 2010, a sporului de lucru în condiţii periculoase sau vătămătoare şi sporul pentru condiţii grele de muncă, reglementate de Legea-cadru nr. 330/2009. De asemenea, posturile didactice şi nedidactice au fost blocate, precum şi concursurile de promovare în învăţământul superior, ceea ce va conduce la imposibilitatea desfăşurării în condiţii optime a procesului educaţional, din cauza îmbătrânirii accentuate a corpului didactic, pensionării şi lipsei cadrelor didactice cu grad universitar obligatoriu (conferenţiar sau profesor) pentru desfăşurarea cursurilor de masterat şi de doctorat.

LEGEA EDUCAŢIEI. Sindicaliştii au mai analizat astăzi şi rezultatele întâlnirilor cu reprezentanţii MECTS şi cu cei ai Guvernului, pe marginea prevederilor proiectului Legii educaţiei. "Proiectul Legii Educaţiei Naţionale propus de MECTS Guvernului României, însuşit de acesta şi transmis spre adoptare Parlamentului, conţine prevederi care afectează direct salariaţii din învăţământ, respectiv desfiinţarea titularizării în sistem, componenţa Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ, dispariţia unor drepturi garantate de ani de zile în legislaţie (cum ar fi reducerea cu două ore a normei didactice pentru personalul didactic cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi gradul didactic I), imposibilitatea negocierii de drepturi (altele decât cele salariale) prin contractele colective de muncă", se mai arată în comunicat. Liderii celor patru federaţii au hotărât continuarea acţiunilor de protest conform calendarului stabilit de comun acord, nici una dintre revendicările lor nefiind soluţionate. Profesorii nu vor participa la examenele naţionale, care vor începe pe 19 aprilie, cu testarea competenţelor digitale, şi nu vor trece notele în documentele catalog.

BLOCAREA ANULUI ŞCOLAR. După greva din 22 aprilie, sindicateole din Învăţământ vor organiza întâlniri la nivel local şi naţional cu reprezentanţi ai elevilor, studenţilor şi părinţilor, pentru a le expune motivele declanşării protestelor şi a le solicita sprijinul în soluţionarea problemelor cu care se confruntă sistemul educaţional. La începutul lunii mai 2010, o delegaţie formată din reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ vor depune o plângere la forurile internaţionale pentru încălcarea constantă de către guvernanţi a regulilor şi dispoziţiilor naţionale şi internaţionale privind dialogul social şi pentru neexecutarea sentinţelor judecătoreşti. Dacă problemele nu vor fi soluţionate, sinidcaliştii avertizează că nu vor încheia situaţia şcolară, nu vor desfăşura examenele cu verificare pe parcurs din universităţi şi vor declanşa greva generală în prima decadă a lunii iunie 2010.

×
Subiecte în articol: scoala