x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grindeanu, despre problemele cu PNRR: În componența unor consilii erau membri de partid, nu din PSD

Grindeanu, despre problemele cu PNRR: În componența unor consilii erau membri de partid, nu din PSD

de Redacția Jurnalul    |    17 Oct 2024   •   19:15
Grindeanu, despre problemele cu PNRR: În componența unor consilii erau membri de partid, nu din PSD
Sursa foto: Lucian Alecu

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, despre problemele cu suspendarea parțială a plății din PNRR că a mers la Comisie și i s-a spus că în componența unor consilii de adminsitrație sunt membri de partid. „Nu e niciun membru PSD”, spune ministrul Transporturilor.

Întrebat despre problemele apărute cu cererea de plată numărul 3, Sorin Grindeanu a spus joi că „una din bornele de pe cererea de plată a fost că la cinci companii - CNAIR, CNIR, Metrorex, CFR-SA și CFR-Călători - să se aplice acea ordonanță 109. La trei dintre ele, Comisia n-a avut ce să comenteze. La CNAIR, la CFR SA (CFR Infrastructură, cum o știe toată lumea), și CFR Călători. A avut de comentat - ca obiecții, ca să spun așa - la două dintre ele: la Metrorex și la CNIR. De ce? Nu că nu s-a respectat legea, ca să fiu foarte clar, ci că în componența acelor consilii sunt și membri de partid. Eu am mers la Bruxelles, mi-au spus că eu sunt dispus să-mi dau demisia dacă găsesc un membru PSD. Și pe loc mi-o dădeam. Nu e niciun membru PSD și nu despre ei era vorba”.

Potrivit ministrului Transporturilor, cei care aveau această calitate erau la celelalte trei companii în discuție.

„Nu e ilegal să fii membru de partid și să fii membru în Consiliul de Administrație. Doar că cei de la Comisia au spus că ar încălca anumite principi ale OECD. Eu i-am chemat pe cei trei și le-am spus că mă aștept în cel mai scurt timp să-și dea demisia. Au făcut acest lucru”, a replicat Grindeanu.

El adaugă că nu se vor pierde banii din PNRR.

„Dar nu riscă nimeni să pierdă acești bani. Eu cred că în ultimele zile s-a explicat foarte bine. Și dacă vă uitați, și chiar v-aș ruga să vă uitați, o să vedeți că din acel cred că un miliard, care e suspendat, nu s-a pierdut, cele amintite de mine mai devreme, cu cele două consilie de administrație, unde și-au dat demisia membrii PNL din cele două, și Metroul de la Cluj, sunt vreo 70 de milioane, 70 și ceva de milioane... dintr-un miliard. Știți cât e în alte părți? Știți cât e acea problemă cu micro-întreprinderile, cu impozitul? Vreo 400 de milioane de euro. Știți cât e chestiunea legată de consiliile de administrație de la alt minister? 300 de milioane. Eu am rezolvat această problemă chemând pe cei care sunt membrii de partid să-și dea demisiile. Repet, am mers la Comisie și am mers de două ori și am spus că îmi voi da demisia dacă găsesc vreun membru PSD. Eu sunt membru PSD. Asta nu înseamnă - și țin să spun și să fiu cât se poate de corect - asta nu înseamnă că este ilegal. Oamenii cei care au mers la un concurs pe care l-au luat, nu l-a ținut ministerul acel concurs. Pe 109 îți vine o firmă din afară care recrutează și care selectează, nu Ministerul. Doar că cei de la Comisie au zis, dom'le, știm că nu s-a încălcat legea, absolut de acord, doar că noi am vrut și principiile OECD. Ok, eu am avut noroc, pentru că în mod normal puteau să spună, dom'le, nu-mi dau demisia și dacă mă demiteți vă dau în judecată și câștigă. Să știți că vor câștiga. Ei au acceptat, eu le mulțumesc că au acceptat să facă acest pas”, a mai spus Grindeanu.

Comisia a propus suspendarea parțială a plății, în conformitate cu articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul privind Mecanismul de Redresare și Reziliență. Această procedură le oferă statelor membre timp suplimentar pentru a îndeplini jaloanele sau țintele restante. Nu este precizată nicio sumă.

Comisia a transmis marți că a aprobat o evaluare preliminară pozitivă a celor șase ținte și a 62 din cele 68 de jaloane legate de cea de-a treia cerere de plată a României în valoare de 2 miliarde de euro (fără prefinanțare) în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, elementul central al programului NextGenerationEU.

Cea de-a treia cerere de plată acoperă etape importante din realizarea a 37 de reforme și a 17 investiții care vor genera schimbări pozitive pentru cetățenii și întreprinderile din România în următoarele domenii: tranziția verde și digitală, transportul durabil, renovarea energetică, regimurile fiscale și de pensii, mediul de afaceri, mobilitatea urbană, turismul și cultura, asistența medicală, reformele sociale, buna guvernanță, educația și managementul apei, al deșeurilor și al pădurilor.

Printre măsurile emblematice din prezenta cerere de plată se numără:

- Stimularea eficienței energetice în industrie: a intrat în vigoare cadrul legislativ care introduce măsuri de facilitare a investițiilor în eficiența energetică din industrie. Printre altele, această reformă elimină obstacolele din calea contractelor de performanță energetică, introduce supravegherea pieței și aplicarea standardelor de eficiență energetică, precum și noi standarde pentru instrumentele financiare verzi.

- Reforma sistemului public de pensii: a intrat în vigoare un nou cadru legislativ care stabilește că pensiile speciale vor fi calculate pe baza principiului contributivității, a vechimii în profesie și a reajustării procentului aferent veniturilor obținute. Conform principiului contributivității, valoarea pensiilor va depinde de suma contribuțiilor plătite în timpul vieții profesionale.

- Investiții pentru îmbunătățirea eficienței energetice a parcului imobiliar existent: au fost semnate contracte de renovare în vederea îmbunătățirii eficienței energetice și contracte de renovare integrată (consolidare seismică și eficiență energetică) a clădirilor publice.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: grindeanu PNRR PSD