x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul a adoptat strategia pentru siguranță rutieră: 617 milioane de euro, alocate în 7 ani

Guvernul a adoptat strategia pentru siguranță rutieră: 617 milioane de euro, alocate în 7 ani

25 Mai 2022   •   17:05

Guvernul a aprobat miercuri Strategia Naţională Pentru Siguranţă Rutieră (2022-2030), un jalon din PNRR îndeplinit cu o lună mai devreme față de termenul asumat. 617 milioane de euro vor fi alocate pentru siguranța rutieră în următorii 7 ani.

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu spune că scopul strategiei este reducerea cu 50% numărul de decese și de răniri grave cauzate de accidentele rutiere.

„Finanțarea măsurilor va fi asigurată prin PNRR și POT și se va ridica la o valoare totală de 617,6 milioane de euro. Suma prin PNRR este de 219 milioane euro”, a transmis ministrul.

Vor fi alocate fonduri pentru separarea căilor de trafic auto și pietonal prin denivelarea acestora - 447,5 milioane de euro), măsuri de siguranță pasivă (parapete rutier din beton, montarea parapetelor marginale cu cabluri pe DN 7C- Transfăgărășan, DN 67 C – Transalpina, și alte sectoare de drumuri montane) - 61,8 milioane de euro, semnalizare, marcaje și amenajări rutiere - 50,45 milioane de euro;, digitalizarea elementelor de siguranța circulației (Sistem de Management al Semnalizării Rutiere, Verticale, Orizontale și a Elementelor Pasive de Siguranță Rutieră, soft, dispozitive IT, achiziționarea a 1000 limitatoare de viteză, 300 radare mobile și 500 camere video conectate într-un sistem integrat) - 47,6 milioane de euro și iluminat pe timp de noapte și dispoztive luminoase și reflectorizante - 10,2 milioane de euro.

Strategia Naţională pentru Siguranţă Rutieră pentru perioada 2022-2030 prevede, printre altele, introducerea unui sistem de management al vitezei, concomitent cu reglementarea unor sancţiuni mai aspre pentru încălcarea legii, intensificarea programelor de educaţie şi formare continuă, formală şi informală, alinierea la standardele tehnice şi la normele specifice prevăzute pentru siguranța vehiculelor care funcționează cu hidrogen, precum și pentru vehiculele conectate și autonome, inclusiv pregătirea infrastructurii rutiere pentru circulația acestor vehicule sau măsuri pentru utilizarea drumurilor în condiții de siguranță, inclusiv prin reducerea limitelor de viteză în anumite zone sau pe anumite drumuri, în funcţie de datele privind accidentele.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: sorin grindeanu