x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hobby-uri de weekend, cadru după cadru

Hobby-uri de weekend, cadru după cadru

de Veronica Bectas    |    12 Ian 2012   •   21:00
Hobby-uri de weekend, cadru după cadru

Acest sfarsit de saptamana sta si de aceasta data sub semnul ideilor frumoase. Daca sunteti in cautarea unei dupa amieze inspirate, nu veti avea de ce sa fiti dezamagiti. "Nestemata" acestor zile o aflati la Muzeul de Geo­logie din Bucuresti, care gazduieste o expozitie inedita: 37 de figurine de ceara in marime naturata aduse special de la Sankt Petersburg. "Mit, Fictiune si Realitate". Pana la 4 martie veti putea sta fata in fata cu Michelangelo, Shakespeare, Leonardo da Vinci, Shrek, Harry Potter, Minotaurul, Cerber, temutul Zeus, dar… si cel mai gras om din lume.

Fotografie. In Foaierul Salii Amfiteatru a Teatrului National Bucuresti este deschisa pana la data de 31 ianuarie expozitia de fotografie "O alta Japonie: Japonia de Nord". O analiza prin prisma obiectivului de fotografiat a unui spatiu cultural marcat de traditiile, obiceiurile si tra­saturile vietii de zi cu zi. Japonia contemporana (anii 1970 si intervalul 2008-2011), surprinsa cadru dupa cadru, de fotograful Hashimoto Yoshinori. Vizitatorii vor putea astfel cunoaste obiceiurile populatiei matagi, oameni de munte si vanatori priceputi de caprioare si ursi, primavara timpurie din regiunea Akita de nord, un loc unde muntele coboara pana la mare, Festivalul de toamna organizat in onoarea zeilor pentru a primi in continuare recolte bogate, dar si orasele Iwate si Fukushima dezvaluite privitorilor la trei luni de la dezastrul din martie 2011.

Artistul Gabriel Manolescu priveste lumea din inaltul cerului. Lucrarile de grafica alb-negru sau color, fie ca reprezinta o delicata floare, o pasare, un chip incarcat de ganduri sau un oras, sunt dinamice, au toate simturile treze, intr-un cuvant – sunt vii. Expozitia "Vedere deAsupra Lumii" este deschisa in Bucuresti pana la data de 12 febru­a­rie. Salonul International de Fo­to­grafie Carol Popp de Szatmari, organizat la Muzeul de Arta Cluj, reprezinta un omagiu adus unuia dintre cei mai mari fotografi ai Europei si primul fotoreporter de razboi din lume. La concurs au participat 200 de lucrari alb-negru sau color realizate de 94 de fotografi din 25 de tari, ju­riul decernand 32 de premii si distinctii. Expozitia este deschisa pana la 30 ianuarie, evenimentul facand parte din cadrul Festivalului National Luna Fotografiei in Romania 2012.

Atelier. Copiii intre 4 si 14 ani sunt asteptati sa participe la Programele Fun Science organizate in fiecare duminica (pana la 12 fe­bruarie) la Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa". O calatorie minunata aflata la granita fragila dintre stiinta si magie, expe­rimente care trezesc apetitul pentru descoperiri. In aceasta duminica tema atelierului este "Apa: De unde vine si unde dispare", iar copiii sunt invitati sa devina magicieni si sa faca sa apara ploaia si norii.

Spectacole. O poveste pentru sufletele gingase, un spectacol de balet care incalzeste inimile in zilele reci de iarna. Teatrul Rus de Opera si Balet Odessa prezinta duminica la Sala de Cultura a Sindicatelor Cons­tanta spectacolul "Spargatorul de nuci". Coregrafia este semnata M. Petipa, iar regia ii apartine lui Vladimir Troschenko. Sambata sunteti invitati la teatru, la Sala Rapsodia a Teatrului de pe Lipscani. "Toti cinci", un spectacol complet – teatru, dans, pantomima – fara masti sau decoruri, o tragi-comedie despre cinci oameni, cinci povesti, cinci realitati…

Carti intre prieteni
Intr-un gest lipsit de orice urma de egoism, cartile sunt daruite prie­tenului de langa tine chiar daca acum il vezi pentru prima oara. Primesti in schimb o alta carte si o poveste. Pentru ca la aceasta intalnire lunara cartile sunt dezvaluite in public, salvate din spatele mastilor. Duminica, pro­iectul "Schimb de carti" are loc la Brasov, in Ceainaria Ceai ei caetera, intrarea fiind libera. (T.C.)

Reflectie
Muzeul Costumelor Populare (aflat in Palatul Parlamentului) gazduieste pe intreaga perioada a lunii ianuarie doua expozitii de arta. Prima dintre ele, "Confidente", expune tablourile a trei pictori – Mihai, Eleanora si Nicolae Chiselita – ce dezvaluie o imagine personala asupra naturii si a vietii cotidiene. Lucrarile lor se afla in colectii publice sau particulare din Belgia, Cehia, Franta, Italia, Marea Britanie sau Ungaria. Iulian Dalin Toma va propune o reflectie asupra existentei individuale si colective, transpusa in lucrari ce imbina lemnul si culoarea, grupate sub tema "Retrospectiva". (V.B.)

Arta cositorului
Peste 100 de obiecte din cositor aflate in colectiile Muzeului Na­tio­nal de Arta al Romaniei re­pre­zinta punctul de plecare a unei lectii de istorie a artei seco­le­lor XVI-XX. Sunt expuse obiec­te laice si religioase, obiec­te care au facut parte din universul cotidian (cani de carciuma, pocale, clondire, talere de nun­ta, farfurii, sfesnice, diverse sta­tue­te), realizate in cadrul bres­lelor din Transilvania sau din alte centre ale Europei. Interesante sunt obiectele decorate cu scene de vanatoare sau religioase. (T.C.)

Targ de nunti
Timp de trei zile, 13-15 ianuarie, bucurestenii sunt invitati sa treaca pragul unui amplu targ de nunti – Expomariage. Editia din anul acesta se desfasoara in doua locatii, la Palatul Parlamentului si la JW Marriott Bucharest Hotel si este o oportunitate pentru viitorii miri de a pune la punct toate detaliile legate de marele eveniment. Nu vor lipsi invitatiile, ve­ri­ghetele, decoratiunile, rochiile de mireasa, costumele, cele mai tentante oferte pentru inchirierea salilor de nunta sau a limuzinelor. (V.B.)

Muguri de floare
Fotograful Cosmin Serbanescu expune in Bucuresti pana la data de 5 februarie o serie de foto­gra­fii grupate sub tema "Flower’s Blossom". Pentru artistul fo­to­graf, florile sunt precum oa­me­nii, exprimand sentimente, po­vesti si vise. Frumusetea inefabila a naturii, exprimata in cele mai diverse forme, o expozitie de­dicata nu doar visatorilor. (V.B.)

×
Subiecte în articol: târguri și expoziții