x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hoţii tablourilor cer anchetarea în Olanda. Avocaţii cer instanţei să trimită dosarul înapoi la Parchet

Hoţii tablourilor cer anchetarea în Olanda. Avocaţii cer instanţei să trimită dosarul înapoi la Parchet

de Adrian Mogos    |    10 Sep 2013   •   20:20
Hoţii tablourilor cer anchetarea în Olanda. Avocaţii cer instanţei să trimită dosarul înapoi la Parchet
Sursa foto: ROBERT GHEMENT/EPA/Intact Images

Magistraţii completului 2 penal din cadrul  Judecătoriei Sectorului 3 a amânat ieri cauza privindu-i pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi Adrian Procop, implicaţi în furtul mai multor tablouri valoroase expuse la Muzeul Kunsthal din Rotterdam.

În august, avocaţii lui Dogaru, Darie şi Bitu au precizat că tablourile nu au fost arse, asta după ce anterior s-a zvonit acest fapt, autorităţile efectuând chiar şi câteva teste în acest sens. La primul termen de judecată avocaţii au contestat, conform Mediafax, expertiza realizată de specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României care analizaseră cenuşa ridicată în urma percheziţiei făcute la locuinţa mamei lui Dogaru. În rechizitoriu, procurorii au arătat că mama lui Dogaru declarase la audieri că a aruncat în sobă tablourile furate şi le-a dat foc. Aceasta şi-a schimbat mai apoi declaraţia, susţinând că nu a ars tablourile.

Dogaru, Darie şi Procop au fost acuzaţi că în noaptea de 15 spre 16 septembrie 2012 au sustras din muzeul olandez mai multe tablouri evaluate la zeci de milioane de euro. Picturile aparţineau Fundaţiei olandeze Triton care fusese de acord pentru prima oară să ofere publicului şansa de a le admira. Poliţia din Rotterdam a ajuns la scurt timp de la declanşarea alarmei la muzeu, dar hoţii dispăruseră de mult cu operele de artă.

Avocatul lui Dogaru, citat de Agerpres, a declarat că tablourile au ajuns în România cusute în interiorul unor perne, clientul său fiind dispus să-şi recunoască fapta. Conform aceleiaşi surse, Dogaru ar fi negociat cu procurorii olandezi restituirea a cinci din cele şapte tablouri cu condiţia ca să fie condamnat şi să-şi execute pedeapsa în Olanda, dar procurorul nu a vrut să negozieze decât dacă toate cele şapte tablouri ar fi fost înapoiate anchetatorilor. Avocata lui Eugen Darie a declarat, conform Mediafax, că va cere instanţei să trimisă dosarul la Parchet, pentru ca ancheta în acest caz să ajungă în Olanda. Ea a mai spus că unii dintre inculpaţii din dosar vor să fie cercetaţi de autorităţile olandeze care au o anchetă în desfăşurare în acest caz, potrivit aceleiaşi surse.

×