x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator IA, talismanul care ne poartă rădăcinile

IA, talismanul care ne poartă rădăcinile

de Luminita Ciobanu    |    22 Iun 2014   •   17:23
IA, talismanul care ne poartă rădăcinile
Sursa foto: Radu Sandovici

O expoziţie cu totul specială, care aduce poveşti nebănuite despre o frumoasă piesă de port tradiţional, poate fi vizitată până pe 12 iulie la Galateca. “IA. Poartă spre infinit”, un proiect cultural realizat de Galeria de Artă şi Design Galateca, aflat sub înaltul patronaj al E.S. Dna. Ulla Väistö, Ambasador al Finlandei în România şi inspirat de  comunitatea La Blouse Roumaine, dezvăluie, pe zi ce trece, noi şi noi istorisiri.  Expuse într-un sistem de oglinzi paralele care le multiplică infinit imaginea, iile îşi dezvăluie tainele, una câte una, la Galeria de Artă şi Design Galateca. Până pe 12 iulie, şi IA ta poate fi una dintre ele, pentru că, în fiecare zi, cea de-a douăsprezecea ie va fi alta. Dacă aveţi o ie a cărei poveste vreţi să o împărtăşiţi puteţi să trimiteţi povestea pe adresa de e-mail iaestitu@gmail.com.

Una  dintre iile expuse la Galateca îi aparţine designerului Mihaela Creţescu a cărei poveste emoţionantă ne duce cu gândul la vremurile în care femeile migăleau adevărate opere de artă prin piesele de port tradiţional: “Este IA  bunicii mele, Ana Ţaroi, care s-a născut şi a trăit în Mehedinţi. A fost cusută de ea, în anii '40. A reintrat în posesia ei, recuperând-o de la străbunicii mei, după ce s-a întors din Bărăgan, unde a fost deportată imediat după 1950, pentru o perioadă de 5 ani, împreuna cu bunicul şi mama mea, pentru că refuzaseră colectivizarea. În momentul de faţă, nu mă împac prea bine cu ideea de a purta ie, îmbrăcând-o foarte rar, spunându-mi că este departe de stilul care mă reprezintă ca vestimentaţie. Dar, poate, motivul cel adevărat este că nu am mai fost de mult timp Acasă, acolo unde am crescut, unde se cosea şi se ţesea mult, cu răbdare şi în tăcere, şi unde nu mai locuieşte nimeni... Ca dezrădăcinată, îmi pare o impietate să o port doar pentru că se poartă, ci nu pentru că îmi simt rădăcinile cu mine...”

Pe de altă parte, noaptea de Sânziene, 23 spre 24 iunie (începând cu ora 20.00), se anunţă magică la galeria de artă contemporană şi design Galateca. Va fi o noapte în care sânzienele vor fi fetele îmbrăcate în ie. La Galateca va avea loc o frumoasă şezătoare urbană în aşteptarea Zilei Universale a Iei. Invitatul special al serii este pictorul bistriţean Marcel Lupşe, ale cărui lucrări din ciclurile Buchetul miresei şi Ierburi de leac integrează expoziţia “IA. Poartă spre infinit”.  Nu va lipsi muzica live, dansul contemporan, poveştile şi multe surprize în aşteptarea Zilei Universale a IEI.


×