x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O nouă veste bună pentru România! Iași, inclus în Rețeaua UNESCO de orașe creative

O nouă veste bună pentru România! Iași, inclus în Rețeaua UNESCO de orașe creative

de Andreea Tiron    |    01 Noi 2023   •   00:40
O nouă veste bună pentru România! Iași, inclus în Rețeaua UNESCO de orașe creative
Sursa foto: Primăria Municipiului Iași

Iașiul este unul dintre cele 55 de noi oraşe care se alătură Reţelei UNESCO de oraşe creative (UCCN), în urma desemnării lor de către directorul general al organizaţiei, Audrey Azoulay.

Potrivit paginii oficiale a UNESCO, noile oraşe au fost recunoscute pentru angajamentul lor puternic de a valorifica cultura şi creativitatea.

"Salutăm cu mare bucurie includerea orașului Iasi, Romania în Rețeaua UNESCO a orașelor creative!

Această inițiativă a UNESCO urmărește consolidarea parteneriatelor între orașele membre ale rețelei, care numără în prezent 350 de orașe, din peste 100 de țări, domeniile creative repertoriate fiind: artizanatul și artele populare, artele media, designul, filmul, gastronomia, literatura și muzica.

Includerea în listă, în domeniul literaturii, vine și ca o recunoaștere a importanței Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT Iași, a cărui ediție recent încheiată a fost, de altfel, plasată sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și al Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Iași devine al doilea oraș din România, după Cluj-Napoca (2021 – Film), care devine membru al acestei prestigioase rețele globale a orașelor creative.

Tot respectul pentru colegii de la Comisia Naţională a României pentru UNESCO, pentru sprijinul extraordinar acordat și acestei candidaturi românești.

Bravissimo, Iași! Calde felicitări tuturor celor implicați în prezentarea și promovarea acestei candidaturi și urăm mult succes și inspirație ieșenilor în activitatea din cadrul Rețelei", transmite Simona-Mirela Miculescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹ 

Iaşiul a fost inclus la categoria Literatură, în semn de recunoaştere a importanţei Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), un proiect care de unsprezece ediţii reuneşte sute de profesionişti din domeniul cultural: scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti.

Iaşiul, unul din cele 55 de noi oraşe care se alătură Reţelei UNESCO de oraşe creative (UCCN)

FILIT este un proiect al Muzeului Literaturii Române Iaşi, finanţat de Consiliul Judeţean şi organizat sub patronajul Reprezentanţei Comisiei Europene.

Cu cele mai recente adăugări, Reţeaua numără acum 350 de oraşe în peste o sută de ţări, reprezentând şapte domenii creative: Meşteşuguri şi Artă Populară, Design, Film, Gastronomie, Literatură, Arte media şi Muzică. 

×
Subiecte în articol: Ia;i unesco