x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ÎNCEPE PROCESUL / Cazul Duplei ajunge în instanţă

ÎNCEPE PROCESUL / Cazul Duplei ajunge în instanţă

de Violeta Fotache    |    20 Dec 2008   •   00:00
ÎNCEPE PROCESUL / Cazul Duplei ajunge în instanţă

În cazul Duplei, autorităţile sunt cu un pas mai aproape de momentul în care va răspunde penal vinovatul pentru moartea tinerei studente moldovence. Procurorii Parchetului Instanţei Supreme au trimis-o în judecată pe Anamaria Straus, şoferiţa bolidului care a strivit-o pe Tatiana Duplei.



Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti vor purcede la judecarea dosarului “Duplei-Straus” imediat după Sărbătorile de iarnă, la 6 ianuarie 2009. Judecătorii au fost ieri sesizaţi de procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Instanţei Supreme să o judece în stare de libertate pe Anamaria Straus, sub acuzaţia de ucidere din culpă.

OMORĂTĂ PE TRECEREA DE PIETONI
Tatiana Duplei şi-a găsit moartea la 21 de ani. A murit în ambulanţa care o ducea la spital după ce a fost lovită pe o trecere de pietoni din Bucureşti la data de 27 martie 2007. Anamaria Straus a accidentat-o mortal, lovind-o cu autoturismul pe care îl conducea – un Audi A6 – în momentul în care tânăra studentă se angajase în traversarea Şoselei Kiseleff pe marcajul pietonal. Şoferiţa nu a acordat prioritate de trecere, în condiţiile în care existau şi semafoare de avertizare. Accidentul s-a produs în jurul orei 16:20 pe sensul de mers Arcul de Triumf – Casa Presei, la intersecţia Şoseaua Kiseleff cu Intrarea Muzeul Satului. Zona era plină de indicatoare rutiere pe care, deşi vizibilitatea era normală, conducătorul auto nu le-a luat în seamă: “trecere pietoni”, “presemnalizare biciclişti”, “oprirea interzisă” şi “limitare viteză 60 km/h”. Anchetatorii care s-au deplasat la faţa locului au stabilit clar că nu a existat nici un fel de urme de frânare, cum nu a existat nici de târâre. În urma cercetărilor de specialitate s-a stabilit că viteza automobilului Audi A6 a fost de 55-60 km/h când a lovit cu partea frontală stângă pe victima aflată în traversarea marcajului pietonal din dreptul căii de acces înspre Muzeul Satului, între benzile a doua şi a treia. Culmea este că, atunci când Tatiana s-a angajat în traversare, maşina de pe banda unu a oprit pentru a-i da prioritate, potrivit declaraţiei martorului Marius Ciobanu, nimeni altul decât poliţistul de circulaţie aflat la post în zonă (să ne amintim că ne pregăteam cu toţii de summit-ul din aprilie).

MAI ÎNTĂI A TĂCUT, APOI A CRITICAT AMPLASAREA MARCAJELOR
În ziua accidentului, şoferiţa Anamaria Straus a refuzat să facă vreo declaraţie, invocând faptul că se află în stare de şoc. La cercetările de la faţa locului a fost însă prezent apărătorul acesteia, avocatul Gheorghe Dragomir. Conform rechizitoriului, “sunt lipsite de relevanţă” apărările inculpatei Anamaria Straus. A fost reţinută declaraţia martorului Ivan Alexandra, potrivit căreia Audi A6 a făcut un adevărat “slalom” printre maşini înainte de a o lovi pe Tatiana. “De vreme ce impactul cu pietonul s-a produs între banda a doua şi a treia, rezultă fără dubiu că, după ce a depăşit autovehiculul în care se deplasa martorul Ivan Alexandra, autoturismul condus de învinuită a mai efectuat aceeaşi manevră cel puţin o dată, revenind de pe banda întâi pe banda a doua”, se arată în actul de trimitere în judecată. Straus a fost prinsă cu minciuna în legătură cu traversarea şi cu mişcarea de întoarcere spre trotuar pe care ar fi făcut-o victima, precum şi cu autobuzul RATB care i-ar fi obturat câmpul vizual. Şoferiţa a spus că fata “alerga tare”, “ţâşnind”. Toţi martorii însă au negat, spunând că fata avea un mers “tineresc” şi nu a avut nici o mişcare de întoarcere. Autobuzul staţionat nu avea cum să-i strice vizibilitatea, deoarece staţia RATB este poziţionată după trecerea de pietoni.

×
Subiecte în articol: observator