Institutul Cultural Român a revenit cu precizări în cazul suplimentului Figaroscope pentru promovarea imaginii României care a fost distribuit împreună cu ziarul Le Figaro. Vă prezentăm integral punctul de vedere al ICR:
Stimate Domnule Director,Întrucât, alături de informaţiile pe care vi le-am comunicat în legătură cu suplimentul Figaroscope dedicat României, a fost publicată acuzaţia că ICR ar fi „şters" de pe propriul site date privind tirajul suplimentului, ne vedem nevoiţi să vă transmitem următorele precizări - lămuritoare, sperăm, atât pentru jurnaliştii care au demarat această investigaţie cât şi pentru cititorii Jurnalul Naţional.
Pentru a înlătura orice nelămurire în legătură cu tirajul suplimentului Figaroscope dedicat României, precizăm că numărul de 350.000 de exemplare corespunde tirajului aproximativ al cotidianului Le Figaro, editorul suplimentului Figaroscope. Reproducem fraza din comunicatul iniţial al ICR Paris, de unde a fost preluată această cifră: „România se afişează cu toate culorile sale estivale din paginile unui supliment special al săptămânalului Figaroscope, distribuit în fiecare miercuri împreună cu cotidianul francez Le Figaro, care vinde aproape 350.000 de exemplare."
Această frază a fost modificată pe site-ul ICR nu pentru a „şterge urmele", aşa cum acuză articolul din Jurnalul Naţional, ci pentru a îndepărta o posibilă sursă de confuzie. Tirajul suplimentului Figaroscope distribuit împreună cu ziarul Le Figaro a fost, conform contractului încheiat cu ICR, de 209.124 de exemplare. A fost singura cifră vehiculată oficial atât în cererea de finanţare, cât şi în decizia juriului şi în actele financiar-contabile ale insituţiei noastre.
Regretăm că asistăm în paginile ziarului pe care-l conduceţi la încercarea de a transforma în caz politic o banală finanţare prin concurs a unui proiect cultural. Decizia alocării fondurilor pentru editarea suplimentului Figaroscope datează din 3 noiembrie 2008, când d-na Elena Udrea nu avea cum să fie ministrul Turismului, din moment ce acel minister nici nu exista!
Notăm, de asemenea, cu surprindere eliminarea din precizările anterioare ale ICR a pasajelor care menţionau ţările care au beneficiat anterior de o prezenţă similară în Figaroscope (Elveţia, Olanda, Finlanda, Brazilia, Thailanda, Austria.) Acest lucru ne demonstrează că nu sunteţi interesaţi de imaginea României în străinătate într-un cadru prestigios, ci doar de crearea impresiei că ICR este părtaş la activităţi frauduloase. Respingem cu fermitate acuzaţiile de acest fel şi regretăm că jurnaliştii de la Jurnalul Naţional nu s-au documentat la sursă, ci au încropit un scenariu lipsit de credibilitate pe baza unor informaţii neverificate.
Serviciul de presă al ICR