x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inspecţia Judiciară NU promovează acţiune disciplinară în cazul judecătorilor implicaţi în dosarul de viol de la Vaslui

Inspecţia Judiciară NU promovează acţiune disciplinară în cazul judecătorilor implicaţi în dosarul de viol de la Vaslui

17 Sep 2015   •   18:00
Inspecţia Judiciară NU promovează acţiune disciplinară în cazul judecătorilor implicaţi în dosarul de viol de la Vaslui

Inspecţia Judiciară (IJ) nu a promovat acţiune disciplinară în cazul judecătorilor implicaţi în dosarul de viol de la Vaslui după ce a constatat în urma verificărilor efectuate că nu sunt întrunite elementele constitutive ale abaterii privind exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

Oficiali ai IJ au declarat, joi, pentru AGERPRES că în cazul judecătorilor care au dispus eliberarea tinerilor acuzaţi de viol s-au efectuat verificări ca urmare a unei sesizări înaintate de şeful CSM la 23 iunie şi că faţă de aceştia s-a început cercetarea disciplinară în 24 iulie. Reprezentanţii IJ au explicat că în urma administrării de probe şi analizării actelor din cauză s-a dispus de către inspectori, în 2 septembrie, soluţia de respingere, nefiind promovată acţiune disciplinară către Secţia de judecători a CSM, deoarece s-a apreciat că nu sunt întrunite elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevăzute la art. 99. lit. t din Legea 303/ 2004 constând în exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

În august, Inspecţia Judiciară a cerut, în urma verificărilor efectuate, sancţionarea disciplinară a procurorului Ingrid Botezatu, procurorul de şedinţă care nu a făcut contestaţie în cazul eliberării din arest a tinerilor din Vaslui acuzaţi că au violat eleva.

Acţiunea este pe rolul Secţiei de procurori a CSM privind abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 literele m) şi t) din Legea 303/2004 de către procurorul Ingrid Botezatu, urmând a fi discutată în data de 7 octombrie.

Dispoziţiile de la art. 99 litera m) prevăd: "nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente", iar cele de la litera t): "exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă".

Parchetul General a constatat, în urma efectuării unui control la Parchetul pe lângă Judecătoria Vaslui, că Ingrid Botezatu, procurorul de şedinţă care nu a făcut contestaţie în cazul eliberării din arest a tinerilor acuzaţi că au violat o elevă, şi-a exercitat funcţia cu gravă neglijenţă.

Magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi au menţinut, luni, măsura arestului preventiv pentru cei şapte tineri din comuna vasluiană Văleni, acuzaţi de viol şi privare de libertate, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Iaşi, Mihaela Micu Cheptene. Măsura arestului preventiv fusese luată în luna august de Judecătoria Vaslui.

Judecătoria Vaslui a decis, pe 17 august, înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu măsura arestării preventive pe o durată de 30 de zile în cazul celor şapte tineri din Văleni.

Tot pe 17 august, Judecătoria Vaslui a anunţat prima sentinţă în acest dosar, toţi cei şapte tineri fiind condamnaţi la închisoare cu executare pentru viol în formă agravantă şi lipsire de libertate în mod ilegal. De asemenea, acestora le-au fost interzise unele drepturi civile pe o durată de doi ani.

Pedepsele celor şapte variază între 5 ani şi 8 luni şi 8 ani şi 4 luni de închisoare. Potrivit sentinţei, Burada Silviu, cel care a luat-o în maşină pe victimă, a primit cea mai mare pedeapsă - în total 8 ani şi 4 luni închisoare, iar pentru Avădanei Silviu, Paul Andrei Burlacu şi Petrică Ionuţ Bolboceanu instanţa a decis efectuarea a 7 ani de închisoare.

Ionuţ Boicu, Alin Rotaru şi Ioan Şurleac, cei trei tineri care au recunoscut, pe 2 aprilie 2015, acuzaţiile şi au cerut să fie judecaţi prin procedura simplificată, au fost condamnaţi la 5 ani şi opt luni închisoare cu executare.

×