x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Îmbrânceli la mitingul pensionarilor militari la Constanţa

Îmbrânceli la mitingul pensionarilor militari la Constanţa

17 Ian 2011   •   10:36
Îmbrânceli la mitingul pensionarilor militari la Constanţa
Sursa foto: Christian Silva /Jurnalul National

146853-.jpgUPDATE: Un militar în rezervă, locotenent colonel, a încercat să forţeze cordonul de jandarmi şi să treacă de un gard amplasat de jandarmi în faţa manifestanţilor.

Bărbatul, Vasile Teofil, care a încercat astfel să ajungă în sediul Prefecturii, a fost imobilizat de către jandami şi urcat cu greu într-o dubă a Jandarmeriei, fiind dus la Poliţie pentru audieri. În urma acestui incident, numărul forţelor de ordine a fost suplimentat.

Aproximativ 400 de cadre în rezervă din MApN, MAI, SRI şi SPP protestează, în această dimineaţă, în faţa Prefecturii Constanţa, faţă de decizia Guvernului de racalculare a pensiilor militarilor. Protestatarii scandează "Jos Băsescu", "Armata vrea dreptate, onoare, demnitate".



De asemenea, pensionarii au mai multe pancarte pe care scrie "Armata în rezervă este tot o armată", "Cu noi aţi ajuns în NATO", "Afară din ţară cu ciuma mondială". În plus, protestatarii au adus cu ei o pancartă cu fotografia lui Traian Băsescu şi cu mesajele: "Călăul suprem al Armatei Române; Totul este sub control; V-am ciuruit".

Mitingul este programat să se desfăşoare până la ora 12.00, în zonă fiind moblizate mai multe echipaje de jandarmi, potrivit Mediafax.

Pensionarii din MAI au depus, vineri, o plângere penală la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie împotriva miniştrilor Apărării şi de Interne, Gabriel Oprea şi Traian Igaş, precum şi împotriva directorului SRI, George Maior, acuzându-i de abuz în seviciu contra intereselor persoanei.

Mariana Caloianu, avocatul care reprezintă interesele sindicaliştilor, a declarat că a cerut procurorilor să verifice actele care au stat la baza deciziilor de diminuare a pensiilor şi să-i ancheteze pe cei care se fac vinovaţi pentru această stare de fapt.

Pensionarii din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) reclamă scăderi ale pensiilor de până la 60 la sută după recalculare şi califică decizia Guvernului drept o "dezonorare" a foştilor militari şi poliţişti, urmând să îşi ceară drepturile pierdute prin intermediul instanţelor.

Pensiile foştilor militari au fost în ultima perioadă subiect de dezbatere, în contextul recalculării.

Miniştrii au discutat în Guvern despre situaţia pensiilor militare, în urma deciziei instanţei de suspendare a recalculării, iar premierul Emil Boc s-a interesat dacă se aplică tuturor, fiind informat de Ministerul Justiţiei că hotărârea în cauză are un caracter individual.

Instanţa supremă a decis definitiv, în 7 ianuarie, suspendarea aplicării HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de Apel Cluj din septembrie 2010.

Procese similare au fost deschise la Curtea de Apel Bucureşti şi la Curtea de Apel Piteşti.

Noua lege a pensiilor prevede calcularea tuturor pensiilor în funcţie de contribuţiile plătite, guvernanţii susţinând că sunt eliminate astfel sistemele speciale de pensie din unele domenii.

×