x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "În 2012, România trebuie să împrumute 16 miliarde de euro”

"În 2012, România trebuie să împrumute 16 miliarde de euro”

de Gabriela Antoniu    |    11 Dec 2011   •   21:00
"În 2012, România trebuie să împrumute 16 miliarde de euro”

Presedintele Traian Basescu a declarat duminica la Cotroceni, ca anul viitor Romania trebuie sa se imprumute cat mai putin deoarece dobanzile la imprumuturi sunt foarte mari - 8%, iar creditele vor fi monitorizate de UE.Si asa trebuie sa imprumutam 13,5 miliarde de Euro pentru a rostogoli datoriile anterioare. Deficitul de 1,9 procente mai inseamna inca 2,5 miliarde, ceea ce inseamna ca Romania trebuie sa se imprumute de pe piete - interna si externa - 16 miliarde de Euro anul viitor (…) Nu sunt datorii facute de acest Guvern. Banii de la Fond - aceia au alt regim. Vorbim de datoriile pe termen scurt rostogolite continuu din 2007-2008", a spus Basescu.

Sefului statului a afirmat ca a convenit cu premierul pentru un deficit de 0% chiar din 2013 si nu din 2015. "Stiu ca e criticabil sa reduci deficitul pe timp de criza, dar e preferabil imprumuturilor contractate la dobanzi mari. Se va trece la o reducere a imprumuturilor, cu toate costurile specifice, chiar cu reduceri de salarii si pensii', a declarat Basescu.

El a explicat ca si-a asumat informarea Comisiei Europene ca Romania va adera la acordul de guvernanta fiscala stabilit vineri la Bruxelles si spera ca Parlamentul sa nu aiba alt punct de vedere. "Eu mi-am asumat informarea Comisiei ca Romania va adera la acest acord. Ca sef de stat nu puteam avea alta pozitie, intelegand care erau riscurile. Daca Parlamentul hotaraste altceva, e problema lui", a spus Basescu. De altfel, el a tinut sa sublinieze importanta acestui pact pentru viitorul UE. "Deciziile din noaptea de 8-9 decembrie au transformat UE intr-un mare santier, un santier care se reconstruieste institutional. De la o simpla uniune monetara, UE devine o uniune monetara, fiscala si economica (…) Deciziile adoptate la ultimul Consiliu European au cateva scopuri, iar cel mai important este prezervarea Uniunii', a spus Basescu.

El a mai spus ca aderarea la acordul de guvernanta fiscala este in interesul Romaniei si trebuie adoptat prin Constitutie. Basescu a explicat ca, fiind vorba despre un acord interguvernamental, nu se pot aplica prevederile articolului 148 din Constitutie, care se refera doar la acorduri UE. "Doamne -fereste sa fie recomandare a juristilor care au spus ca Geoana ramane sef la Senat", a spus Basescu despre propunerea USL ca acordul sa fie adoptat prin lege speciala care sa fie votata de 2/3 din numarul de parlamentari.

Potrivit lui Basescu, acordul de guvernanta fiscala nu modifica nimic la bugetul Romaniei pe 2012 si nu ni se vor impune cresteri de taxe si impozite atat timp cat se mentin parametrii privind deficitele si datoria publica. "La nivelul de fiscalitate (...) nu suntem dispusi la nicio cedare. Ramane o chestiune suverana daca parametrii de stabilitate ai bugetului se pastreaza in limitele impuse prin acordul de uniune fiscala", a spus presedintele. El a incercat sa contracareze concluziile alarmiste de la televizor si a spus ca "pe romanul de rand acest acord nu il va afecta in nici un fel. Nici in minus, nici in plus'. "Foarte multi, dupa declaratia mea de la Bruxelles, prin studiouri de televiziune, isi smulgeau capul de pe umeri si il dadeau de pereti . Aceste prevederi se aplica tuturor tarilor UE, si Romaniei, si Spaniei, si Frantei', a spus Basescu.

Seful statului a anuntat totodata ca invitatia catre partide pentru consultari privind pactul stabilit la Bruxelles este pentru miercuri, el subliniind ca este nevoie de o dezbatere importanta a deciziei, la nivelul intregii societati. El a spus ca deficitul structural de maximum 0,5% din PIB cuprins in acord este o obligatie care trebuie trecuta in Constitutia Romaniei pana la 31 decembrie 2012.

×