x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În Bacău, peste 550 de angajaţi din învăţământ ar putea rămâne fără locuri de muncă

În Bacău, peste 550 de angajaţi din învăţământ ar putea rămâne fără locuri de muncă

29 Iul 2009   •   00:00

Un număr de 558 de angajaţi din învăţământul băcăuan ar urma să rămână fără locuri de muncă până la 1 septembrie. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a cerut Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău ca la 1 septembrie numărul total de posturi din învăţământul băcăuan, finanţate din bugetul local sau judeţean, să nu depăşeasca 10.506, ceea ce reprezintă cu 558 de posturi mai puţin faţă de numărul de cadre cu care instituţiile de învăţământ din judeţ au funcţionat în ultimii doi ani şcolari.



Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bacău, măsura afectează atât personalul nedidactic, cât şi educatorii, învăţătorii sau profesorii.

Faţă de planul de şcolarizare aprobat în primăvara lui 2009 pentru anul şcolar 2009 - 2010, în judeţul Bacău vor fi desfiinţate 58 de clase - două la nivel preşcolar, 19 la nivel primar, 31 la gimnaziu, trei în licee şi trei în învăţământul profesional.

"Sunt mai multe motive pentru dispariţia acestor clase. Unele dispar în urma adresei care cere respectarea criteriului economic, iar directorii şi-au reconsiderat efectivele de elevi, au făcut regrupări pe clase. Altele dispar din lipsă de elevi", a declarat Gabriela Tănase, de la Serviciul Planificare - Salarizare al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău.

"În cazul personalului didactic am mers pe comasări, iar prioritate au titularii. În legătură cu reducerea numărului total de posturi, vom face o adresă către şcoli pentru a se vedea unde se poate opera pe planul existent”, a declarat, la rândul său, Liviu Botezatu, inspector şcolar general adjunct al ISJ Bacău.

Conducerea Sindicatului Liber din Învăţământ Bacău apreciază că măsura este ilegală. "Considerăm că orice disponibilizare în temeiul adresei nr. 38.271 a MECI poate fi atacată în justiţie ca netemeinică şi nelegală, iar în cazul în care vor fi afectaţi membrii noştri de sindicat le vom asigura asistenţa juridică necesară", a spus Manole Chiriac, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Bacău.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că nu se pune problema ca reducerea de personal din învăţământ să vizeze profesorii titulari, această măsură fiind aplicabilă cadrelor necalificiate care, în sistem, sunt aproximativ 12.000.

"Nu ne-am gândit niciodată să distrugem structurile existente, să dăm afară profesori titulari şi să destabilizăm clasele. Considerăm oportun ca acolo unde sunt clase cu doar 15 copii, să putem mări efectivul la 23 - 25 şi să scoatem din sistem cadrele didactice necalificate", a spus Andronescu.

Aceasta a precizat că, după concursul de titularizare, au rămas posturi vacante, care, probabil, vor fi ocupate de suplinitori. În condiţiile în care suplinitorii sunt calificaţi şi necalificaţi, ministrul Educaţiei a opinat că şi-ar dori ca cei care ocupă aceste posturi să fie calificaţi.

În ultimele zile, federaţiile sindicale - "Spiru Haret", FEN şi FSLI - au criticat nota Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) trimisă inspectoratelor şcolare referitoare la reducerea numărului de posturi.

"În mod abuziv, încălcând cele mai elementare norme de dialog social, fără consultarea federaţiilor sindicale reprezentative la nivel de ramură, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) a somat inspectoratele şcolare, prin Nota nr. 37501/22.07.2009, să procedeze la reducerea a aproximativ 20.000 de posturi didactice de predare", susţinea Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Federaţia "Spiru Haret" anunţa, vinerea trecută, că va cere anularea acestei adrese a Ministerului Educaţiei, iar Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a acuzat MECI că a trimis inspectoratelor şcolare această adresă fără consultarea partenerilor sociali şi a avertizat MECI că încalcă grav parteneriatul social şi acordul semnat cu sindicatele din învăţământ, în luna mai.

×
Subiecte în articol: observator