x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În caz de COD ROŞU de CANICULĂ, vom fi în alertă totală. Mesajul transmis de Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii

În caz de COD ROŞU de CANICULĂ, vom fi în alertă totală. Mesajul transmis de Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii

29 Iul 2013   •   11:14
În caz de COD ROŞU de CANICULĂ, vom fi în alertă totală. Mesajul transmis de Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a declarat că magazinele şi farmaciile trebuie să asigure populaţiei spaţii cu aer condiţionat pe vreme de caniculă. "Vreau să vă aduc aminte că în urmă cu circa o săptămână în mod public am reluat toate recomandările pe care populaţia trebuie să le ştie, pe care autorităţile locale trebuie să le realizeze în asemenea perioade. Ştiam, eram informaţi de ANM că va urma o asemenea perioadă. Drept urmare, am zis că prevenţia sau prevenirea populaţiei şi autorităţilor este absolut necesară", a afirmat Nicolăescu la RFI.

"Am rediscutat cu toate serviciile de ambulanţă din ţară, în sensul de a avea toate echipajele la lucru, pentru a putea interveni în orice situaţie pe care populaţia o reclamă. Am revizuit schemele de personal existente în toate unităţile sanitare, astfel încât acestea să poată să asigure intervenţii medicale", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Eugen Nicolăescu recomandă populaţiei să se protejeze şi singură în perioada caniculei: "Primul şi poate cel mai important este mesajul către populaţia cu risc, mă refer aici la bătrâni, la bolnavi, la copii mici, care ar trebui între orele 11 şi 18 să evite să iasă din casă sau să aibă o expunere mai prelungită la soare. Să se consume minim 1,5-2 litri de lichide pe zi, iar la copii şi la persoanele cu risc, dacă se poate, să consume cât mai multe fructe şi legume proaspete, să se ferească să mănânce alimente care nu sunt cumpărate din spaţii asigurate din punct de vedere al igienei sanitare. Şi bineînţeles, atunci când totuşi trebuie să iasă afară din casă, să poarte haine de culoare deschisă, dacă se poate din fibre naturale".

"Un ultim lucru: autorităţile locale, împreună cu multe magazine, cu multe farmacii ar trebui să asigure, aşa cum am hotărât de comun acord de mai multă vreme, să asigure spaţii cu aer condiţionat, ca acei cetăţeni care au nevoie, să poată să intre, să-şi revină, să intre într-un ritm normal şi după aceea să-şi urmeze drumul pe care-l au", spune ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă în caz de Cod Roşu de caniculă se schimbă cu ceva situaţia din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a răspuns: "În ceea ce priveşte Ministerul Sănătăţii nu. Probabil că ar trebui să fie vigilenţa puţin mai mare şi probabil că ar trebui iarăşi să fim în stare de alertă totală, cu toate serviciile de intervenţie rapidă, dar în asemenea situaţii, după cum ştiţi, se poate trece la măsuri mult mai serioase, în sensul în care se poate întrerupe activitatea între anumite ore, în anumite sectoare de activitate. Dar aceste lucruri le stabileşte comitetul care se instituie la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi acele măsuri se aduc la cunoştinţa populaţiei".

COD PORTOCALIU de CANICULĂ în mai multe judeţe din România. Temperaturile vor atinge 40 de grade Celsius

Meteorologii au emis o atenţionare cod portocaliu de caniculă în mai multe judeţe din România, valabilă luni şi marţi.

Astfel, începând de mâine, 29 iulie, canicula se va intensifica în judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj şi Olt, unde temperaturile maxime vor atinge 39...40 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi.

De asemenea, luni se va menţine Cod galben de caniculă în sudul, vestul şi local în centrul ţării. În aceste regiuni temperaturile maxime vor înregistra valori de 36....38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 al disconfortului termic.

Marţi 30 iulie în judeţele Olt, Teleorman şi Giurgiu canicula se va intensifica, iar temperaturile maxime vor atinge 39...40 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi. Marţi, sub Cod galben de caniculă se vor afla sudul şi sud-estul ţării, unde temperaturile maxime vor înregistra valori de 36....38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.

Meteorologii notează, însă, că începând de marţi instabilitatea atmosferică se va accentua treptat. Îndeosebi seara şi noaptea vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie, averse ce vor avea şi caracter torenţial, iar izolat cantităţile de apă vor depăşi 25...30 l/mp şi se va semnala grindină.

×