x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În lipsa unor soluţii concrete, ONG-urile mută Roşia Montană la tribunal

În lipsa unor soluţii concrete, ONG-urile mută Roşia Montană la tribunal

01 Iun 2010   •   00:00

Tribunalul din Alba Iulia ia în discuţie mâine, 2 iunie, cererea de contestare a Certificatului de Urbanism deţinut de compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), formulată de Greenpeace şi Centrul pentru Resurse Juridice - două prestigioase organizaţii finanţate consistent de opozanţii proiectului minier, în special de cei din Ungaria. Certificatul, emis de Consiliul Judeţean Alba în urma consultării unei documentaţii de aproape 4.000 de pagini, a fost solicitat de autorităţile române în vederea reînceperii evaluării impactului asupra mediului pentru proiectul minier de la Roşia Montană.

În ultimii ani, mai multe ONG-uri din România şi străinătate, printre care Greenpeace şi Centrul pentru Resurse Juridice, au intentat mai multe procese împotriva autorităţilor de reglementare locale, regionale şi naţionale din România care au autoritatea administrativă de a acorda permise, autorizaţii şi aprobări pentru fiecare aspect proiectului, pretinzând că autorităţile au încălcat legislaţia din România. Roşia Montană Gold Corporation a intervenit în majoritatea acestor cazuri pentru a se asigura că instanţelor din România care judecă aceste cazuri li se prezintă o analiză corectă din punct de vedere juridic, onestă şi echilibrată a motivelor pentru care diferitele acţiuni ale autorităţilor de reglementare din România sunt în conformitate cu legislaţia aplicabilă.   

În tot acest timp, situaţia economică la nivelul localităţii s-a înrăutăţit în mod constant, iar degradarea mediului înconjurător, rezultatul a 2.000 de ani de minerit intensiv necontrolat şi subfinanţat, a continuat.  

Cele două organizaţii mai sus menționate, ca şi mulţi alţi opozanţi acerbi ai investiţiei miniere, au omis însă să ofere până acum vreun plan concret de susţinere şi dezvoltare a zonei sau să prezinte locuitorilor din Roşia Montană altceva decât o întârziere a demersurilor companiei, demersuri susţinute de altfel şi de lobby-ul politic de la Budapesta, care se opune proiectului din interese pur economice.  

Potrivit specialişilor, proiectul minier de la Roşia Montană prevede beneficii totale de peste 4 miliarde de dolari pentru economia României şi va genera peste 3.000 de locuri de muncă. Nu în ultimul rând, acesta va susţine o comunitate locală care în acest moment se confruntă cu o sărăcie lucie și este  ignorată complet de autorităţile de la Bucureşti.

×
Subiecte în articol: observator