România înregistrează un număr de decese de trei ori mai mare, în prima lună de viaţă, decât alte ţări europene, în rândul copiilor defavorizaţi şi al celor din rural. Numărul deceselor infantile este cu mult mai mare comparativ cu media pe ţară, avertizează organizaţia "Salvaţi Copiii".
Potrivit statisticilor publicate la finalul anului 2008, România are cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană (11 decese la 1.000 locuitori). Principalii factori care cresc riscul decesului la copiii de 0 - 5 ani sunt: mediul de provenienţă, fiind mai afectaţi copiii din mediul rural, din oraşe mici care nu sunt reşedinţă de judeţ sau din sate mărginaşe, unde infrastructura e proastă, drumurile inpracticabile, iar uneori nu există medic de familie sau telefonie fixă sau mobilă; greutatea mai mică la naştere a copilului din cauza malnutriţiei sau a stării precare de sănătate a mamei, precum şi anomalii congenitale, statutul marital nesigur al mamei sau nivelul redus de şcolarizare al acesteia.
Organizaţia "Salvaţi Copiii" lansează în România campania de combatere a mortalităţii infantile Every One, care se va desfăşura la nivel naţional, pe patru coordonate. Campania Every One va cuprinde, într-o primă fază, patru localităţi din judeţul Dâmboviţa (I.L. Caragiale, Gura Şuţii, Dragomireşti şi Moreni), patru localităţi din judeţul Vrancea (Mărăşeşti, Slobozia Bradului, Homocea şi Vidra) şi patru localitaţi din judeţul Caraş-Severin. Aceste localităţi au zone sărace, cu nivel scăzut de trai şi cu o numeroasă populaţie romă.
Citește pe Antena3.ro