Elevilor li s-a cerut să găsească sinonimele la „mormane” şi ”uzate”. De asemenea, li s-a cerut să facă o expresie cu cuvântul "umăr". La subiectul II, tinerii au avut un text în care să argumenteze, în 300 de cuvinte, despre „alegerea unui model în viaţă”.
La subiectul III, elevii au primit o poezie, la alegere, din lirica lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu, şi realizarea unui eseu până la 3000 de cuvinte.
La profilul uman, absolvenţii clasei a XII-a au primit: Subiectul 1 - „Accidentul“, de Mihail Sebastian - pe baza acestui text, printre alte cerinţe, elevii au avut de găsit sinonime şi de identificat două cuvinte care să dovedească genul căruia îi aparţine textul.
Subiectul 2 - un text argumentativ despre importanţa jurnalului în viaţa unui adolescent.
Subiectul 3 - elevii au avut de argumentat simbolismul.
-------------------------------------------------------------------
Absolvenţii de liceu au intrat în ultima săptămână de examene din cadrul Bacalaureatului. Astăzi, încep probele scrise. Primul examen va fi la Limba română, urmat de cel la Limba maternă. Miercuri, 3 iulie, elevii vor susţine proba obligatorie a profilului, iar vineri, 5 iulie, este programată proba la alegere. Rezultatele parţiale se vor afişa pe data de 8 iulie, iar rezultatele finale pe 12 iulie.
La proba de Limba Română, elevii au la dispoziţie trei orei pentru a rezolva cele trei subiecte. Fiecare subiecte este notat cu 30 de puncte.
Examenul va începe la ora 9.00 şi se va termina la ora 12.00, însă elevii vor intra în săli în jurul orei 8.30.
Pentru elaborarea lucrării, candidaţii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene pot folosi numai creion negru. Cei care vor să corecteze o greşeală trebuie să taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală, iar în cazul în care unii elevi vor să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească însă timpul stabilit, primesc alte coli de examen.
Reguli la BACALAUREAT 2013
În timpul examenelor, candidaţii nu pot intra în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile.
La accesul candidaţilor în centrul de examen se procedează astfel:
- un cadru didactic şi un membru al personalului de pază solicită la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate şi verifică dacă fotografiile corespund;
- candidaţii sunt îndrumaţi spre zona din centrul de examen unde se găsesc sălile de examen;
- candidaţii sunt atenţionaţi să citească extrasele din Metodologie afişate pe uşa sălii de examen şi să nu staţioneze pe holuri mai mult de 5-7 minute;
- candidaţii care au materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora.
Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşeta/geanta etc.) va primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declaraţie tip în care se menţionează numele şi prenumele şi obiectele personale care vor fi depozitate şi va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.
Sala de depozitare a obiectelor personale se va afla cât mai aproape de intrarea în centrul de examen şi va fi supravegheată de o persoană dintre asistenţi, desemnată de comisia de examen.
După ce au trecut de punctul de legitimare şi de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise în sala de examen), candidaţii se deplasează spre sala de examen, unde sunt repartizaţi conform tabelelor afişate pe uşi.
Citește pe Antena3.ro