x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator INSTANŢA A DECIS: Radu Mazăre va fi cercetat ÎN LIBERTATE

INSTANŢA A DECIS: Radu Mazăre va fi cercetat ÎN LIBERTATE

18 Apr 2014   •   08:39
INSTANŢA A DECIS: Radu Mazăre va fi cercetat ÎN LIBERTATE
UPDATE 19.11 - Primarul Constanţei, Radu Mazăre, va fi cercetat în stare de libertate în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, a decis, vineri, instanţa supremă, care a respins recursul DNA faţă de controlul judiciar dispus în cazul edilului.

"Multumesc judecătorilor, înţelepciunii şi curajului de care au dat dovadă", a declarat Radu Mazăre la aflarea veştii că va petrece sărbătorile de Paşte în libertate.

UPDATE 09:21
- Primarul Constanţei, Radu Mazăre, s-a prezentat vineri dimineaţa la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde magistraţii vor dezbate contestaţia DNA împotriva deciziei instanţei de lăsare în libertate a edilului, cercetat penal pentru luare de mită şi fals în declaraţii.

'Vinerea Mare este ziua victoriei împotriva păcatului şi a Satanei. Speranţa mea este îndreptată. Ca să fii judecat că ai construit case pentru săraci şi la preţul cel mai mic din câte s-a construit vreodată în ţara românească, în Vinerea Mare, cred că spune totul', a declarat Radu Mazăre.
.....................................

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) judecă vineri contestaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie împotriva deciziei instanţei de lăsare în libertate a primarului Constanţei, Radu Mazăre, cercetat penal pentru luare de mită şi fals în declaraţii.

Pe 9 aprilie, judecătoarea Rodica Cosma de la ÎCCJ a respins propunerea DNA de arestare preventivă a lui Radu Mazăre pe motiv că procurorii nu au adus probe care să demonstreze că primarul municipiului Constanţa ar fi primit mită de la omul de afaceri Morgenstern Avraham în schimbul facilitării câştigării unui contract privind construirea de locuinţe sociale. DNA a făcut contestaţie, care se va judeca vineri la ÎCCJ.

Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern au fost reţinuţi săptămâna trecută de procurorii DNA pentru fapte de corupţie.

Procurorii susţin că, în anul 2011, omul de afaceri Morgenstern Avraham, reprezentantul SC Shapir Structures SRL, i-a oferit lui Radu Mazăre, prin intermediul lui Elan Schwartzenberg, suma totală de 175.000 de euro pentru a facilita câştigarea de către acea societate, în condiţii avantajoase, a licitaţiei având ca obiect contractul de construire a Campusului social 'Henri Coandă' în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

Banii au fost trecuţi prin conturile mai multor societăţi offshore şi au ajuns în final la Radu Mazăre şi fratele acestuia, Alexandru Mazăre, potrivit DNA.

'Traseul mitei a fost următorul: Societatea offshore Larton Consultants Ltd (unic asociat al SC Shapir Structures SRL) transferă în contul societăţii Melici Management Inc. (beneficiar real Schwartzenberg Emilian) suma de 109.835 euro la data de 28.07.2011 şi suma de 173.012 euro la data de 24.08.2011; Societatea Melici Management Inc. transferă în contul personal al primarului Mazăre Radu Ştefan deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 95.000 euro la data de 13.09.2011 şi în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la aceeaşi bancă - Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 40.000 euro în aceeaşi dată; tot în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, Melici Management Inc. a transferat suma de 40.000 euro în data de 06.12.2011. Operaţiunile prin care fraţii Mazăre au primit sumele de bani sus-menţionate au avut ca justificare 'fees' - onorariu', se arată în referatul DNA.

Potrivit DNA, aceste sume de bani au fost oferite primarului Radu Mazăre pentru ca acesta să efectueze o serie de demersuri, unele intrând în atribuţiile sale de serviciu - iniţierea unor hotărâri de consiliu local -, altele în afara atribuţiilor de serviciu, cum ar fi consilierea reprezentantului Shapir Structures, Morgenstern Avraham, în cadrul a numeroase întâlniri avute de cei doi pe parcursul desfăşurării procedurii de achiziţie.

Anchetatorii afirmă că unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de primar în favoarea societăţii Shapir Structures au fost cele prin care, la solicitarea lui Morgenstern Avraham, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA - circa 900.000 de euro, adică de la 37.241.120 lei, cât a fost valoarea estimată de autoritatea contractantă la publicarea anunţului de achiziţie publică, la 40.964.030 lei, cât a fost oferta financiară a societăţii Shapir.

×
Subiecte în articol: radu mazare dna arest preventiv eliberare