x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator INTERCEPTĂRI în dosarul şefului DNA Slobozia. Dumitru Cristudor livra informaţii infractorilor

INTERCEPTĂRI în dosarul şefului DNA Slobozia. Dumitru Cristudor livra informaţii infractorilor

14 Iun 2013   •   14:59
INTERCEPTĂRI în dosarul şefului DNA Slobozia. Dumitru Cristudor livra informaţii infractorilor

Şeful DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, prezentat vineri instanţei supreme cu propunere de arestare preventivă pentru luare de mită şi favorizarea infractorului, a fost suspendat din funcţie de Consiliul Superior al Magistraturii. Hotărârea de suspendare din funcţie a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Slobozia, Dumitru Cristudor, a fost luată în contextul în care procurorii au demarat acţiunea penală împotriva fostului procuror-şef, pentru luare de mită şi favorizarea infractorului.

În 05.06.2013, procurorii din cadrul DNA s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare şi luare de mită – de către Dumitru Cristudor, procuror şef al Biroului Teritorial Slobozia din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, conform referatului DNA. De asemenea, procurorii au decis urmărirea penală a lui Vasile Taifas, om de afaceri cunoscut în judeţul Ialomiţa şi a Monicăi Andronache, persoană de încredere a omului de afaceri.

În referatul întocmit de DNA pentru propunerea de arestare a lui Cristudor se precizează că din luna februarie, acesta, împreună cu Vasile Taifas şi Monica Andronache au încercat să sprijine persoane cercetate de evaziune fiscală într-un dosar aflat pe rolul autorităţilor din Germania.

În luna martie, potrivit referatului, Cristudor îl informează pe Vasile Taifas că autorităţile germane sunt interesate de activitatea unor societăţi comerciale pe care Taifa le-a controlat prin intermediar şi că există intenţia de a efectua percheziţii domiciliare în Slobozia.

”Aceste aspecte reies din conţinutul unei convorbiri telefonice purtate de învinuitul Taifas Daniel Vasile cu numitul (…), la data de 07.03.2013, ocazie cu care îi relatează acestuia cu lux de amănunte(nume de persoane, denumire societăţi comerciale, intenţia de a se efectua percheziţii) conţinutul cererii de comisie rogatorie formulate de autorităţile germane: „ Deci ei îl caută pe (…) în week-end, pe ăla care-am umblat eu între 2002-2006. Acuma ei au trimis o hârtie prin care cer în felul următor, i-a învinuit pe un, o fostă angajată de-a mea care –a fost pe-o firmă care-am avut-o şi (…), administrator, dar culmea, a fost administrator după 2005 septembrie când s-a terminat activitatea în Germania… pe (…), mai caută o firmă din Târgovişte care-a avut tot sediu în (…). Din punctul meu de vedere ei fac legătura că toate firmele alea au fost în (…), da ? şi c-au fost conduse de (…) ori că eu am fost locotenentu’ lui (…), cam aşa este. De mine şi de Radu, eu nu spun decât atâta că noi am avut firma (…) şi nimic altceva…..Ei au cerut decât adresele acelor învinuiţi ”, se arată în referat.

Faptul că Taifas ştia deja despre posibilele percheziţii este dovedit de o altă conversaţie redată în documentul DNA: „s-a făcut comisie rogatorie hârtia a venit la D.a.N.A. Slobozia … în care le spunea clar: Să ne daţi adresele, că până pe 15 martie vrem să venim să facem o percheziţie. Aşa sună adresa, ….dorim adresele următorilor indivizi. Învinuit B. T. administrator firma (…), M.G. administrator firma (…) şi C. V. administrator (…) şi a cerut şi adresele unde au fost înainte firmele şi cine stă acolo”.

”Probabil disperat de eventualitatea demarării unor proceduri intempestive de verificare a afacerilor pe care acesta le desfăşoară, mai cu seamă cele de pe teritoriul Germaniei, învinuitul Taifas Daniel Vasile i-a solicitat martorului (…) să facă demersuri pentru a-şi activa informatorii din cadrul Ministerului de Externe: „Da, ideea e că informaţia vine prin Externe şi când ajung la Externe să ştim, ….vine Externe – Justiţie … şi trecând peste un milion automat îi dă lu' D.a.N.A….competenţa este de peste un milion e la D.a.N.A ştii ?”(n.n. evident, cei doi interlocutori, în mod disimulat discută despre competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi despre posibilitatea ca o eventuală procedură judiciară să fie demarată prin intermediul acestei instituţii)”, se mai precizează în document.

În baza acestor fapte, pe 13 iunie s-a dispus urmărirea penală a lui Dumitru Cristudor pentru luare de mită şi favorizarea infractorului. În acelaşi dosar, s-a dispus urmărirea penală şi a lui Vasile Taifas şi a Monicăi Andronache.

×