x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis, despre criza energiei: Nu toată capacitatea de transport a conductelor este folosită

Iohannis, despre criza energiei: Nu toată capacitatea de transport a conductelor este folosită

16 Dec 2021   •   11:41
Iohannis, despre criza energiei: Nu toată capacitatea de transport a conductelor este folosită

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că liderii europeni vor discuta despre criza energiei: „Trebuie să vedem de ce s-a putut ajunge la aceste preţuri mari, în condiţiile în care, de exemplu, nu întreaga capacitate de transport a conductelor europene este folosită”.

„Vom discuta despre preţurile enorme la care a ajuns gazul, despre preţul mare în general la energie şi despre ce se poate face, fiindcă aceste prețuri există. Noi am luat acasă măsuri, există măsuri de compensare, însă aceste măsuri nu pot merge la infinit. Trebuie să vedem de ce s-a putut ajunge la aceste preţuri mari, în condiţiile în care, de exemplu, nu întreaga capacitate de transport a conductelor europene este folosită. Înseamnă că undeva trebuie analizată foarte bine piaţa pentru a vedea cum putem să îmbunătăţim condiţiile concurenţiale în aşa fel încât să existe o concurenţă reală şi să existe evident o protecţie a consumatorului în acest sens”, a spus Klaus Iohannis la Bruxelles.

Acesta a precizat că va reitera nevoia actului delegat, „care stabilește că gazul și energia nucleară sunt energii bune de tranziție, dacă ne îndreptăm spre o economie verde. Pentru noi, acestea două sunt vitale şi aceste lucruri trebuie subliniate foarte clar”.

Preşedintele a spus că o altă temă a Consiliului European este cea a securităţii şi a busolei strategice.

„Busola strategică este un document care va stabili cum se orientează UE în anii, în deceniile care vin și în zona de securitate, în zona de securitate economică. Eu voi sublinia foarte clar importanța deosebită strategică a întregii regiuni a Mării Negre, importanța consolidării securității la Marea Neagră și în același timp importanța colaborării între UE și NATO. Este nevoie de sinergie, de colaborare pozitivă și nici într-un caz nu putem să acceptăm paralelisme între NATO și UE”, a adăugat șeful statului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis