x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis, întâlnire cu Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor, la un an de război

Iohannis, întâlnire cu Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor, la un an de război

de Redacția Jurnalul    |    24 Feb 2023   •   16:38
Iohannis, întâlnire cu Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor, la un an de război

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit vineri, la Palatul Cotroceni, pe Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Președintele Klaus Iohannis a salutat prezența comisarului european în România în această zi cu o semnificație aparte, la un an de la debutul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

„Președintele României a reiterat și cu această ocazie necesitatea continuării sprijinirii Ucrainei și a populației greu afectate de război, salutând efortul comun, coordonat, în plan european. Președintele Klaus Iohannis a apreciat cooperarea excelentă cu Comisia Europeană în domeniul protecției civile. Președintele României a evidențiat, în acest sens, înființarea primului stoc de medicamente RescEU în țara noastră în timpul pandemiei de COVID-19, precum și a Hub-ului umanitar de la Suceava în sprijinul Ucrainei, în 2022. Preşedintele Klaus Iohannis a accentuat faptul că acțiunea comună a statelor membre UE prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE a reflectat în mod clar solidaritatea și capacitatea Uniunii de a oferi ajutor concret cetățenilor europeni și partenerilor internaționali. În acest sens, Președintele României a arătat că țara noastră susține extinderea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, întrucât acesta s-a dovedit esențial în răspunsul comun de gestionare a crizelor exprimând speranța ca în viitor Ucraina și Republica Moldova să facă parte din acest mecanism”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Potrivit sursei citate, Iohannis a reiterat „acțiunile cuprinzătoare întreprinse de România în domeniul ajutorului umanitar, atât în ceea ce priveşte gestionarea situației generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cât şi a urmărilor devastatoare ale cutremurelor care au avut loc recent în Turcia şi Siria, ceea ce arată contribuția activă a României la eforturile comune de la nivelul Uniunii Europene de a oferi ajutor”.

Nu în ultimul rând, preşedintele României s-a pronunțat pentru crearea cu prioritate la nivelul UE a unei capacități specifice pentru lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice, care să crească reziliența Uniunii Europene în acest domeniu, ținând cont de faptul că mai multe state membre UE s-au confruntat cu dezastre în ultimii ani.

„Comisarul european Janez Lenarčič a felicitat România pentru contribuția semnificativă și reacțiile rapide în ceea ce privește răspunsul la solicitările venite în cadrul mecanismului european de protecție civilă, amintind atât acordarea de ajutor imediat refugiaților ucraineni, cât şi, recent, Turciei şi Siriei în urma cutremurelor catastrofale, dar și în caz de incendii sau inundații. Comisarul european a subliniat că România este foarte bine pregătită, cu un profil puternic la nivel european în domeniul protecției civile, apreciind excelenta cooperare cu autoritățile române în acest domeniu. Referindu-se la Comunicarea recentă a Comisiei Europene cu privire la obiectivele UE de reziliență la dezastre, Comisarul Janez Lenarčič a arătat că aceasta este menită să sprijine acțiunile de prevenire și pregătire în cazul dezastrelor şi să îmbunătățească capacitatea Uniunii de a face față acestora într-un mod cuprinzător. Comisarul european a salutat implicarea Președintelui României în sprijinirea eforturilor de consolidare a capacității de răspuns la nivel european în ceea ce privește dezastrele generate de schimbările climatice”, se menționează în finalul comunicatului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis Janez Lenarčič