x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: Evident că ajutăm R. Moldova cu energie electrică, dar interconectările sunt insuficiente

Iohannis: Evident că ajutăm R. Moldova cu energie electrică, dar interconectările sunt insuficiente

de Redacția Jurnalul    |    24 Noi 2022   •   14:31
Iohannis: Evident că ajutăm R. Moldova cu energie electrică, dar interconectările sunt insuficiente

România este dispusă să ajute Republica Moldova cu energie electrică, însă lipsa inteconectărilor directe este o problemă reală în acest moment, afirmă președintele Klaus Iohannis, în condițiile în care Republica Moldova este afectată de atacurile rusești din Ucraina.

„Evident că noi ajutăm Republica Moldova. Până în momentul de față am livrat tot ce a trebuit, tot ce ni s-a cerut. Aceste sincope în alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar. Interconectările directe sunt total insuficiente. Acest aspect a fost neglijat ani de zile. O parte semnificativă merge prin Ucraina și e expusă atacurilor. Există o singură soluție - trebuie mai multe interconectări mai multe cu Republica Moldova”, spune Klaus Iohannis.

El a evitat să spună motivul pentru care aceste interconectări nu au fost realizate.

„Nu vreau să încerc să explic de ce nu s-au realizat. Noi suntem dispuși să ajutăm Republica Moldova, însă lipsa interconectărilor este o problemă reală în acest moment. Am speranța ca în scurt timp aceste chestiuni să fie net îmbunătățite. În perspectivă, putem ajuta Republica Moldova doar în măsura în care se realizează aceste interconectări directe”, încheie șeful statului.

Ca urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean de miercuri, Republica Moldova s-a confruntat cu întreruperi masive de energie electrică în toată țara.

„Dragi cetățeni, azi avem repetarea situație din 15 Noiembrie. Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată țara. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp”, a scris miercuri pe Telegram viceprim-ministrul Andrei Spînu.

Pe 15 noiembrie, una dintre liniile de alimentare cu electricitate s-a deconectat automat în urma bombardamentelor armatei ruse în mai multe zone din Ucraina.

Rusia a intensificat, în ultimele săptămâni, bombardamentele asupra infrastructurii esenţiale din Ucraina. Ministerul Apărării de la Moscova susţine că atacurile vizează doar infrastructura utilizată de industria militară ucraineană.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: iohannis moldova