x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: Până urmă și 50 de bani... Sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă

Iohannis: Până urmă și 50 de bani... Sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă

23 Iun 2022   •   15:38
Iohannis: Până urmă și 50 de bani... Sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă

Președintele Klaus Iohannis afirmă că Executivul nu ar fi putut să decidă micșorarea accizei la carburanți. „Până urmă și 50 de bani... sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă”, afirmă șeful statului.

„Reducerea accizelor e doar așa aparent la îndemâna guvernului. În realitate nu este, din cauza legislației europene. Deci, la accize e ușor dacă vrei să le crești. Dacă vrei să le scazi, nu se prea poate, sub un anumit nivel. Deci discuția aici se oprește foarte repede și rămâne una doar de teorie matematică. Celelalte instrumente la dispoziția guvernului sunt cele naționale - să umble la TVA, la sprijin bugetar și alte mecanisme. În situația în care și la noi prețurile la pompă au crescut destul de mult, guvernul, pe bună dreptate, a analizat chestiunea și a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva, atât cât se poate. Nu este posibil să plafonezi prețul direct sau să subvenționezi o parte semnificativă”, spune Klaus Iohannis.

El precizează că a discutat miercuri cu premierul, care i-a explicat mecanismul.

„Până urmă și 50 de bani... sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă. (...) Aici stăm acum. Premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată de bugetul național, poate fi suportată din resurse care le va identifica guvernul, mai exact Ministerul Finanțelor”, conchide Iohannis.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, după ședința de Guvern, referitor la creșterea prețurilor la carburanți, că s-a decis o compensare în sumă fixă de 50 de bani ce se va aplica direct la pompă.

Respectăm decizia premierului, dar credem în continuare că alternativa PSD ar fi fost mai bună, au transmis social-democrații, după anunțul premierului privind prețurile la carburanți.

 

 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis