„Am discutat cu președintele Macron, în marja întâlnirii de aseară, și această chestiune. Rămânem implicați. Franța își dorește în continuare să fie națiune cadru. Noi ne dorim în continuare ca acest grup de luptă să fie poziționat în România. Și da, pot să vă spun că noi suntem pregătiți. Știm unde va fi poziționat acest grup, însă acest grup de luptă încă nu este aprobat formal la nivel NATO, însă suntem optimiști”, spune Klaus Iohannis.
El și-a exprimat convingerea că Aliații vor agrea acest format.
„Discuțiile se vor purta în această primăvară și în final, când totul va fi rezolvat și clarificat, vom putea să facem și declarații publice despre cine participă, unde vor fi poziționați și alte detalii interesante pentru publicul din România, dar chiar acum încă nu”, conchide șeful statului.
Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să consolideze prezenţa militară în centrul şi sud-estul Europei, inclusiv prin poziţionarea unui grup de luptă în România, a afirmat miercuri secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
„Am ordonat suplimentarea prezenţei, dar este mai mult o reacţie imediată la actuala criză, problema cealaltă este dacă vom avea ajustări pe termen mai lung. Nu a fost luată o decizie finală. Când am fost în vizită în România, vinerea trecută, ei sunt pregătiţi să găzduiască un grup de luptă, Franţa este pregătită să îl comande şi toţi ceilalţi aliaţi au exprimat voinţa de a participa. Există o voinţă puternică, există disponibilitate, dar decizia finală nu a fost încă luată, o vom lua în funcţie de sfaturile comandanţilor militari. Nu va fi neapărat ca în cazul grupurilor de luptă din ţările baltice, dar se bazează pe acelaşi concept, forţe multinaţionale NATO în est”, spunea Stoltenberg.