x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis vrea unitate în UE pentru o agendă puternică

Iohannis vrea unitate în UE pentru o agendă puternică

de Redacția Jurnalul    |    06 Iun 2024   •   19:32
Iohannis vrea unitate în UE pentru o agendă puternică
Sursa foto: Hepta

Președintele Klaus Iohannis a avut joi o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București, cu prilejul încheierii, la sfârșitul lunii iunie, a mandatului Președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene.

Întâlnirea a prilejuit o analiză a momentului în care se află Uniunea Europeană și a proiecțiilor de viitor. Au fost discutate teme de actualitate de pe agenda europeană, în perspectiva alegerilor care se desfășoară la nivel european în perioada 6-9 iunie și a reuniunilor viitoare ale Consiliului European din luna iunie, arată Administrația Prezidențială.

Iohannis a adresat mulțumiri Președinției belgiene a Consiliului UE pentru eforturile depuse în avansarea agendei europene la finalul ciclului instituțional european, într-un context dificil, marcat de importante provocări. În context, a amintit de Președinția României a Consiliului UE, din 2019, care a avut loc tot la sfârșitul unui ciclu instituțional european, o Președinție de succes, în care România a reușit să finalizeze un important număr de dosare legislative.

Referindu-se la contextul european complex, Președintele Klaus Iohannis a menționat că promovarea unei agende europene solide, bazate pe unitate, coeziune, și solidaritate la nivelul UE este extrem de importantă, întrucât numai prin unitate de acțiune și solidaritate Uniunea a reușit să devină mai puternică de fiecare dată, în urma depășirii diferitelor provocări cu care s-a confruntat.

Președintele s-a referit la procesul electoral european care se desfășoară în perioada 6-9 iunie, subliniind faptul că acesta are o importanță deosebită pentru viitorul Uniunii. Klaus Iohannis și-a exprimat speranța ca participarea la vot să fie una cât mai ridicată având în vedere mizele cu care se confruntă în acest moment proiectul european și importanța ca vocea cetățenilor români să fie auzită și înțeleasă. Cetățenii vor avea astfel un rol important în ceea ce privește modul în care Uniunea Europeană va fi conturată pentru a răspunde mai bine așteptărilor lor.

De asemenea, Iohannis s-a exprimat pentru obținerea unui consens la nivel european asupra priorităților viitoare ale Uniunii Europene, respectiv adoptarea Agendei Strategice a UE post-2024, până la sfârșitul lunii iunie. În acest sens, a arătat că România participă intens la dezbaterea europeană în curs privind viitoarea Agendă Strategică, menționând inclusiv consultările cu alte state membre UE pe care România le-a găzduit la data de 3 aprilie la București. Președintele României și-a manifestat speranța că elementele rezultate în urma dezbaterilor liderilor din statele membre UE pe marginea priorităților viitoare ale UE se vor regăsi în viitoarea Agendă Strategică a UE post-2024.

Președintele Iohannis s-a referit la eforturile semnificative de reformă realizate atât de Ucraina, cât și de Republica Moldova, în circumstanțe extrem de dificile, pledând pentru continuarea procesului de aderare cu aceste state și pentru organizarea până la finele semestrului Președinției belgiene a conferințelor interguvernamentale de deschidere a negocierilor de aderare cu cele două state.

În ceea ce privește situația din Ucraina, Președintele României s-a pronunțat pentru continuarea sprijinului UE pe multiple planuri. A menționat, de asemenea, importanța continuării sprijinului pentru Ucraina, inclusiv în perspectiva procesului de reconstrucție ulterioară.

„Președintele Klaus Iohannis a transmis viitoarei Președinții ungare a Consiliului UE, care va începe la 1 iulie 2024, succes în îndeplinirea obiectivelor legate de continuarea agendei europene, în interesul comun al tuturor statelor membre UE”, transmite sursa citată.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: iohannis ue unitate