Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales prin vot secret pe Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şI Clujului şI Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.
Preasfinţitul Părinte Irineu Bistriţeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şI Clujului a obţinut 17 voturi, din cele 46 exprimate, iar Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ a primit 29 de voturi. Astfel, după aproape 26 de ani, Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ se întoarce la Cluj Napoca, oraş în care a fost hirotonit diacon şI preot, unde şi-a început misiunea duhovnicească. “Gândul este să continui misiunea deosebit de bogată pe care a întreprins-o Înaltpreasfinţitul Bartolomeu. Voi încerca, pe cât se poate, să conlucrez cu clerul şi cu poporul, pentru viaţă duhovnicească aleasă. Nu trebuie să neglijăm nici slujirea socială pentru că aripile care îl ridică pe om spre Dumnezeu sunt viaţa duhovnicească şi, pe de altă parte, implicarea socială. Credinţa trebuie dublată de faptă, nu se poate altfel. Nu trebuie să uităm că aici, pe pământ, ne pregătim mântuirea. Să ne ajute Dumnezeu să îndeplinim misiunea cea bună pentru Biserica Domnului Iisus Hristos”, a spus noul mitropolit al Clujului.
Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei Andreicuţ s-a născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş, din părinţii Andrei şi Elena. A urmat liceul în Cehul Silvaniei şi cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti, între anii 1967-1972. După terminarea facultăţii a fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj-Napoca.
Din 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, licenţiindu-se în vara anului 1978, an în care a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfinţitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului. A activat apoi ca preot paroh, timp de şapte ani, în oraşul Turda.
Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Preasfinţitului Episcop Emilian Birdaş, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia, ulterior fiind numit vicar administrativ. A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti (începând cu anul 1985), avându-l îndrumător pe P.C. Arhid. Prof. Univ. Dr. Petru I. David. Teza şi-a pregătit-o în cadrul aceleiaşi secţii – Teologie sistematică – sub îndrumarea părintelui prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obţinând titlul de “Doctor în Teologie” în anul 1998.
La 25 februarie 1990 a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiaşi an a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998 Episcopia de Alba Iulia a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.
Ceremonia de întronizare a noului Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şI Maramureşului va fi oficiată de Preafaricitul Părinte Patriarh Daniel, în Catedrala Mitropolitană cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Municipiul Cluj Napoca, vineri, 25 martie, la sărbătoarea Bunei Vestiri.