x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ITM Timis - Inspectori cu... protectia!

ITM Timis - Inspectori cu... protectia!

de Tiberiu Kiss    |    27 Iul 2005   •   00:00
ITM Timis - Inspectori cu... protectia!

Un raport al Corpului de Control al Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS) patronat de Gheorghe Barbu (foto) scoate in evidenta faptul ca inspectorii banateni au ajuns, de-a lungul timpului, adevarati oameni de afaceri, cu venituri lunare substantiale, obtinute prin protejarea unor societati comerciale.

Nota MMSS, intocmita la data de 1 iulie a.c., arata, pe toate cele 11 pagini, faptul ca, la Inspectoratul Teritorial de Munca Timis, multe dintre lucruri au scapat de sub control. Nici nu e de mirare ca unii dintre angajati au luat-o pe miristi, atat timp cat pana si fostul director al ITM Timis, Gheorghe Filimon, schimbat din functie in urma cu doua luni, a confundat parcarea institutiei publice cu parohia personala. De mai bine de doi ani, in parcarea interioara si pazita a ITM Timis, ascunsa in spatele unor usi electrice, aveau acces, seara de seara, sase riverani, fiecare posesor de telecomanda. Mai mult, in fiecare marti, femeia de serviciu a ITM Timis freca podelele la domiciliul ex-diretorului Filimon, iar vinerea, aceeasi angajata a statului roman facea naveta si la casa parinteasca a functionarului public! Nu s-a putut stabili cu certitudine daca atat cei care-si parcau limuzinele de lux in curtea ITM Timis, cat si femeia de serviciu a institutiei au fost recompensati de directorul Gheorghe Filimon sau din banii institutiei pe care o conducea.

CONSULTANTA. Multe dintre reclamatii, facute direct la Bucuresti, vin din partea unor firme banatene, care, in principal, se ocupa cu alimentatia publica si cu livrarea unor produse la domiciliul clientului. De exemplu, patronii uneia dintre cele mai mari pizzerii timisorene sustin ca unul dintre inspectorii ITM, Sebastian P., "si-a oferit serviciile in vederea consilierii societatii pe probleme legate de legislatia muncii si ne-a pus in vedere sa incheiem un contract cu firma sotiei sale, in caz contrar ne va face numeroase probleme". Din verificari a rezultat faptul ca, intr-adevar, sotia inspectorului de la ITM Timis detine o societate comerciala, "Q-Work" SRL, care are ca obiect principal de activitate... consultanta!

RECOMPENSA. Evident, doar unii dintre patronii firmelor verificate de cei de la MMSS au avut curajul sa recunoasca, intr-o maniera sau alta, faptul ca inspectorii ITM Timis, care se ocupau cu protectia societatilor, au beneficiat de anumite... facilitati. De exemplu: "Pentru activitatea desfasurata, domnul inspector a fost recompensat in mod corespunzator. La intrebarea expresa daca functionarul public a primit bani din partea firmei, patronul a precizat ca nu doreste sa se interpreteze ca «a dat mita»", se arata in raportul intocmit de Corpul de Control al MMSS.

APARAREA. Controalele ministerului de resort au scos la iveala faptul ca la dosarele societatilor protejate s-au gasit documente si contracte individuale de munca, completate exact de inspectorii acuzati de a fi responsabili cu protectia! Noul director al ITM Timis, Cornelia Corascu, a refuzat sa faca orice comentariu, mentionand ca va lasa Comisia de Disciplina a MMSS sa-si spuna ultimul cuvant.

LIVRARI
Cea mai interesanta declaratie care a stat la baza notei de control a celor de la MMSS este cea a unui sofer care se ocupa cu livrarile de pizza la domiciliul clientului: "Personal, de nenumarate ori, am dus pizza acasa la inspectorul Sebastian P., la o casa de pe Strada A. nr. 2 din Timisoara. De asemenea, am mai livrat pizza, sucuri si apa minerala la bax si la doamna inspector Ana D., sefa Corpului de Control al ITM Timis, si cand aceasta nu era acasa imi deschidea usa mama domniei sale. Nu am luat bani niciodata, deoarece patronul imi spunea ca este protocol..."
×
Subiecte în articol: observator timiş