x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jefuirea rafinariilor RAFO si Darmanesti

Jefuirea rafinariilor RAFO si Darmanesti

11 Mar 2004   •   00:00

Dezvaluiri-soc despre devalizarea RAFO si Darmanesti Ion Vranceanu, fost partener de afaceri al lui Corneliu Iacubov, ii acuza pe Iacubov, Hrebenciuc si Temesan ca au fraudat statul cu mii de miliarde de lei.

Unul dintre fostii asociati de afaceri ai lui Corneliu Iacubov i-a acuzat public pe Viorel Hrebenciuc, vicepresedintele Camerei Deputatilor, si pe Corneliu Iacubov, membru PSD si unul dintre cei mai bogati oameni din Moldova, de implicare in afaceri criminale.

FRAUDELE. "Am venit pazit si pe ascuns. Nu am crezut ca voi ajunge astazi la aceasta conferinta de presa", a spus Ion Vranceanu. El a declarat ca doreste sa faca dezvaluiri incendiare despre rafinariile RAFO Onesti si Darmanesti si despre masinatiunile grupului de interese condus de catre trioul Corneliu Iacubov - Razvan Temesan - Viorel Hrebenciuc. El a facut aceste declaratii in calitate de fost partener de afaceri al lui Corneliu Iacubov in firma Vradicor. In fapt, numele companiei Vradicor vine de la contopirea primelor litere ale numelor lui Vranceanu, Adi Serban, un alt apropiat al lui Iacubov, si Corneliu Iacubov.

"Hrebenciuc, Iacubov si Temesan sunt mafia care a devalizat RAFO Onesti si rafinaria Darmanesti. Privatizarea RAFO s-a facut pentru a frauda statul, pentru a da bani PSD-ului. Iacubov a dat 5 milioane de dolari pentru campania electorala a PSD din 2000. Mai mult, o parte din banii folositi pentru cumpararea RAFO de la stat provine chiar din vanzarea combustibilului ce exista in momentul privatizarii la RAFO. APAPS a primit pentru RAFO chiar banii RAFO. Acest grup se afla in spatele celor mai mari evaziuni fiscale din Moldova. Prin firme precum M Invest sau SC Metal Invest au fost sustrase sume enorme de bani."

ASUL DIN MANECA. Vranceanu spune ca poate sustine declartatiile cu documente pastrate la loc sigur, deoarece nu are incredere in justitia romana si deoarece Iacubov si Hrebenciuc au asmutit PNA si politia impotriva sa. "In februarie, o armata de politisti si procurori a navalit in firma mea, Edilitar SA, din Targu Ocna confiscand toate documentele financiare", a mai spus Vranceanu, adaugand ca i s-a interzis si sa paraseasca tara. Vranceanu a fost oprit pe 8 martie pe Aeroportul Otopeni, in momentul cand dorea sa plece la Zurich. El sustine ca Iacubov l-a amenintat cu moartea si i-a spus ca-l va distruge daca face vreo declaratie presei.

Nici Iacubov si nici Hrebenciuc

nu au putut fi contactati in cursul zilei de ieri. "Am fost silit sa vand firmele" "In octombrie 2003 am fost chemat de Hrebenciuc si fortat sa renunt la actiunile de la Vradicor. Mi-au promis ca voi primi 3 milioane de dolari pana in februarie 2004, dar nu am vazut nici un ban." Vranceanu a mai spus ca acelasi scenariu a avut loc si in legatura cu cedarea actiunilor de la firma Aquaproiect. El a adaugat ca nu crede ca PSD se poate dispensa de Iacubov dupa ce acesta a facut atatea servicii pentru partid.
( PAUL CRISTIAN RADU )

×
Subiecte în articol: observator rafo iacubov