x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jurnalul Naţional prezintă, în exclusivitate, planurile clădirii din Bucureşti unde ar fi funcţionat închisoarea CIA

Jurnalul Naţional prezintă, în exclusivitate, planurile clădirii din Bucureşti unde ar fi funcţionat închisoarea CIA

de Adrian Mogos    |    08 Dec 2011   •   06:54
Jurnalul Naţional prezintă, în exclusivitate, planurile clădirii din Bucureşti unde ar fi funcţionat închisoarea CIA

Associated Press si televiziunea germana ARD au dezvaluit ca o posibila locatie a inchisorilor CIA din Romania ar fi fost o cladire de pe Strada Mures nr. 4, din Sectorul 1, al Capitalei, cladire in care functioneaza Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat – ORNISS.

Fosti oficiali din cadrul serviciilor de informatii americane au descris zona in care s-a aflat inchisoare si au identificat fotografiile cladirii, potrivit AP. In noiembrie, Adrian Camarasan, directorul adjunct al ORNISS, a declarat pentru jurnalistii straini ca subsolul cladirii este una dintre cele mai sigure incaperi din Romania, dar este exclus ca acolo sa fi functionat vreo inchisoare controlata de americani. Aceiasi fosti oficiali au sustinut ca, fiind o cladire guvernamentala, sediul ORNISS furniza o acoperire excelenta si nu avea nevoie de securitate sporita, deoarece locuitorii din zona stiau ca este o cladire a Guvernului.
Sursele jurnalistilor au precizat ca suspectii de terorism care erau in detentie erau privati de somn si tinuti in apa, loviti, fortati sa stea in pozitii care provocau dureri cumplite. Cu toate acestea, hrana era adusa din Frankfurt, Germania, pentru ca musulmanii mananca doar halal. Corespondentul AP in Romania l-a intrebat miercuri intr-o conferinta de presa pe Traian Basescu despre acest lucru, fapt care l-a iritat pe presedintele tarii.

Mediafax a solicitat ORNISS un punct de vedere legat de dezvaluirile din presa. 'Incepand cu ultima parte a anului 2002, cladirea din Strada Mures, nr. 4, a servit in exclusivitate ca sediu al Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat. In acest sens, infirmam categoric speculatiile din presa conform carora in acest sediu ar fi functionat o inchisoare CIA', a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al institutiei, Simona Cap-Alb.

Tot oficialul ORNISS respinsese cu cateva saptamani inainte orice discutie legata de inchisorile CIA dintre jurnalistii de la ARD si sefii ORNISS. 'Au discutat cu unul dintre adjuncti, deoarece domnul director general Marius Petrescu nu era disponibil in acea perioada. A fost vorba, de fapt, despre un interviu privind activitatea si rolul institutiei in colaborarea cu NATO, de la infiintare, din 2003, pana in prezent. In cadrul interviului, reporterii nu au facut vreo referire la o inchisoare secreta a CIA', spusese in noiembrie pentru un cotidian central Cap-Alb.

Fosti oficiali din cadrul serviciilor de informatii americane au descris zona in care s-a aflat inchisoarea si au identificat fotografiile cladirii, potrivit AP. In noiembrie, Adrian Camarasan, directorul adjunct al ORNISS, a declarat pentru jurnalistii straini ca subsolul cladirii este una dintre cele mai sigure incaperi din Romania, dar este exclus ca acolo sa fi functionat vreo inchisoare controlata de americani. In nordul Bucurestiului, langa un depou CFR, cladirea de pe Strada Mures numarul 4, Sectorul 1, este un secret pe care Guvernul Romaniei incearca de ani buni sa-l protejeze.

CIA a folosit o cladire guvernamentala, cu numele de cod Bright Light, pe post de inchisoare pentru cei mai importanti detinuti. Aici, pe Strada Mures, unde functioneaza sediul ORNISS, a fost tinut Khalid Sheik Mohammad, liderul Al-Qaeda, care a fost capul atentatelor din 11 septembrie 2011. El si altii au fost tinuti in subsolul sediului ORNISS inainte de a fi transferati la Guantanamo Bay in 2006, asa cum spun fosti oficiali din serviciile secrete americane care sunt familiari cu locatia din Strada Mures nr. 4 Bucuresti, unii dintre ei chiar lucrand aici.

Despre existenta inchisorilor CIA in Romania au existat numeroase relatari, dar locatia nu a fost niciodata facuta publica pana cand o investigatie a Associated Press si a televiziunii Germane ARD a demonstrat acest lcuru.
Inchisoarea din Romania a fost o parte a unei retele asa-numita 'locatii negre' pe care CIA le avea in Thailanda, Lituania si Polonia. Toate inchisorile au fost inchise in mai 2006, programul CIA de detentie si interogare fiind inchis in 2009.
In timp ce locatii similare din Lituania si Polonia, mai arata AP, erau ascunse in zone rurale sau unitati militare, inchisoarea CIA din Romania nu a fost izolata. Era ascunsa la vedere, pe o strada cu arbori si case, de-a lungul unei linii de cale ferata. Cladirea apartine Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, locul in care sunt tinute informatii clasificate ale NATO si Uniunii Europene. Fosti lucratori ai serviciilor secrete americane au identificat fotografiile cladirii.

Inchisoarea CIA a fost deschisa operatiunilor in toamna anului 2003, dupa ce CIA a decis sa 'goleasca' locul similar din Polonia, conform unor fosti oficiali americani, citati de AP, care au vorbit sub protectia anonimatului, pentru ca nu aveau autorizatie de a discuta cu reporterii despre programul de detentie american.

Era relativ usor sa ascunda detinutii pe care americanii ii aduceau. Dupa ce zburau spre Bucuresti, detinutii erau dusi la locatie in camionete. Ofiterii CIA care conduceau operatiunea intrau pe poarta din spate a cladirii care duce spre locul de detinere unde detinutii puteau fi descarcati si dusi la subsol.

Subsolul era constituit din sase celule prefabricate, mai arata jurnalistii AP, fiecare cu un ceas si sageata care indica Mecca (n.r. – locul sfant al musulmanilor), au mai spus oficialii. Celulele erau mobile, abia tinute in echilibru, pentru a-i dezorienta pe detinuti. CIA a refuzat sa faca orice comentariu pe aceasta tema.

Activistii pentru drepturile omului au cerut tarilor est-europene sa investigheze rolul pe care guvernele acestor tari l-au jucat in cazul detinutilor musulmani, dar oficiali din aceste tari au negat in permanenta existenta acestor inchisori.

Intr-un interviu dat AP in septembrie, presedintele Traian Basescu a declarat ca are cunostinta despre aceste critici, dar nu cunoaste nimic despre acest subiect. Dar detalii despre reteaua de inchsiori CIA, mai arata AP, continua sa apara datorita investigatiilor jurnalistice, ale organizatiilor internationale si ale grupurilor pentru apararea drepturilor omului. 'Au existat ani de negari oficiale. Suntem inca la inceput legat de ceea ce s-a intamplat cu adevarat la Bucuresti', a precizat pentru AP Dick Marty, un avocat elvetian care conduce investigatiile despre inchisorile secrete CIA pentru Consiliul Europei.

In timpul investigatiei Consiliului Europei, Ministerul Roman al Afacerilor Externe i-a asigurat pe anchetatori intr-un raport scris ca nici un oficial sau alta persoana care sa actioneze oficial nu a fost implicat in transportul vreunei persoane sau in privarea acesteia de libertate.

'Aceste activitati nu au avut loc in Romania', se mai arata in raportul mentionat de AP. Dar, in timp, jurnalistii si activistii pentru drepturile omului au dezvaluit si existenta zborurilor CIA cu detinuti spre inchisori secrete si Guantanamo. Inchisorile din Romania si Lituania se pare ca au fost inchise, mai arata AP, in prima parte a lui 2006, inainte ca directorul CIA, Porter Goss, sa paraseasca functia.



×