x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Kovesi: Doar 90 de dosare din peste 10.000 au fost deschise anul trecut pe sesizări ale SRI

Kovesi: Doar 90 de dosare din peste 10.000 au fost deschise anul trecut pe sesizări ale SRI

15 Mar 2016   •   23:09
  Kovesi: Doar 90 de dosare din peste 10.000 au fost deschise anul trecut pe sesizări ale SRI

Doar 90 de dosare penale din cele peste 10.000 deschise anul trecut de procurorii anticorupţie au pornit de la sesizări ale SRI, a afirmat marţi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.


"Există o dispoziţie în Legea 78 (Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie - n.r.) care obligă orice altă instituţie a statului care intră în posesia unor informaţii privind infracţiuni de corupţie să ne sesizeze. Ca să vedem cât de importante erau sesizările anumitor instituţii, pot să vă ofer date statistice pentru anul trecut. Noi am gestionat peste 10.900 de dosare penale. Dintre acestea, 86% s-au deschis pe baza unor sesizări venite de la persoane fizice sau juridice sau de la instituţii publice. 90 de dosare s-au constituit ca urmare a unor sesizări venite de la SRI. Deci, avem 90 de dosare din 10.900, un procent de 0,80%, dacă nu mă înşel, de dosare care au fost deschise ca urmare a sesizărilor venite de la SRI", a declarat Kovesi la TVR 1.

Ea a explicat că DNA a colaborat cu SRI şi cu alte instituţii ale statului în baza unor legi care erau în vigoare, urmând ca mai departe aceste instituţii să poată doar să sesizeze cazurile în care au constatat că există suspiciuni de corupţie.

"Procurorii din DNA au colaborat cu instituţia statului pe legi care erau în vigoare. Din acest moment, orice sprijin tehnic nu mai poate fi asigurat de către SRI, dar nici de către alte servicii cu care noi am lucrat. (...) Noi nu mai putem folosi resursele altor instituţii, trebuie să ne bazăm pe resursele noastre, aceasta este diferenţa. Dar dispoziţia din lege care îi obligă atât pe cei de la SRI, dar şi pe celelalte instituţii publice să ne sesizeze când intră în posesia unor informaţii referitoare la corupţie este în vigoare. Deci, colaborarea noastră cu SRI se va axa pe această chestiune, de a primi sesizări atunci când ei intră în posesia unor informaţii privind fapte de corupţie, la fel cum primim şi de la Curtea de Conturi şi de la Corpul de Control al primului ministru, de la ANAF, de la Poliţia Română, de la toate celelalte instituţii care ne sesizează", a mai spus şefa DNA.

În opinia sa, colaborarea dintre DNA şi alte instituţii ale statului nu poate fi pusă pe acelaşi plan cu colaborarea dintre unele persoane care au ocupat funcţii publice şi diferite grupări infracţionale.

"DNA a cooperat cu alte instituţii ale statului. Noi vom respecta decizia Curţii Constituţionale, dar din păcate persoane care au fost în funcţii publice sau care au condus instituţii publice au colaborat cu infractorii. Aceasta este diferenţa", a afirmat Laura Codruţa Kovesi, precizând că se referă la persoane care au fost trimise în judecată sau condamnate pentru fapte de corupţie.

Sursa: Agerpres

×