x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La Chişinău se anunţă noi proteste. Mai multe puncte vamale, blocate de autorităţi

La Chişinău se anunţă noi proteste. Mai multe puncte vamale, blocate de autorităţi

08 Apr 2009   •   00:00
La Chişinău se anunţă noi proteste. Mai multe puncte vamale, blocate de autorităţi
Sursa foto: VADIM DENISOV/AFP

Sute de tineri basarabeni, studenţi în Iaşi, au anunţat că vor încerca din nou, astăzi, să intre în Republica Moldova, prin vama Sculeni, informează Antena3.ro. Acolo, autorităţile din Moldova au suplimentat forţele de ordine de la vamă. Studenţii au încercat şi ieri să treacă graniţa, însă au fost întorşi din drum de vameşii moldoveni. În ajutorul lor merg şi zeci de studenţi din Timişoara, dar şi din alte oraşe ale ţării.

Autorităţile de la Chişinău au blocat în cursul zilei de marţi intrarea mai multor autocare cu studenţi basarabeni din România pe teritoriul Moldovei. Vameşii moldoveni au interzis şi accesul unor echipe de jurnalişti străini, la punctul de trecere a frontierei Galaţi - Giurgiuleşti.

Cei 50 de studenţi basarabeni au aşteptat câteva ore în vama de la Sculeni, dar nu au primit permisiunea de a intra în Moldova. Tinerii intenţionau să ajungă la Chişinău pentru a se alătura protestatarilor.

Până la urmă, însă, au fost nevoiţi să se întoarcă la Iaşi, dar au anunţat că vor încerca să ajungă în Moldova în cursul zilei de miercuri.

Şi la Galaţi - Giurgiuleşti, vameşii au împiedicat mai multe echipe de jurnalişti de la agenţii de presă străine sa intre în Moldova. Autorităţile basarabene au motivat că jurnaliştii nu au acreditare de la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Protestele de la Chişinău s-au raspandit în toată ţara şi în România
Moldovenii din România au ieşit, ieri seară, în stradă, pentru a se alătura protestatarilor din Chişinău. Proteste au fost în Vaslui, Constanţa, Braşov, Arad şi Cluj.

În Bucureşti, Piaţa Universităţii a fost punctul de întâlnire al basarabenilor care au dorit să-şi susţină confraţii de peste Prut.

În Iaşi, peste 500 de tineri moldoveni au scandat lozinci împotriva regimului comunist, nemulţumiţi că poliţiştii de la Vama Sculeni nu i-au lăsat să intre în Republica Moldova.

Până acum, în timpul atacurilor din Republica Moldova, doi poliţisti au fost ucişi. Se pare că există un mort şi în rândul protestatarilor. Zeci de oameni au fost răniţi. Cifrele nu sunt însă confirmate oficial de autorităţi. (V.A.)

 

×
Subiecte în articol: observator